Δίκη Τοπαλούδη: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής  Οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση
Αστυνομικό

Δίκη Τοπαλούδη: Καταπέλτης ο ιατροδικαστής  Οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση

Δίκη για τον θάνατο της Ελένης Τοπαλούδη: Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων

Στην ακροαματική διαδικασία με την έναρξη των πρώτων μαρτυρικών καταθέσεων εισήλθε σήμερα, μετά από τρεις διακοπές που έχουν προηγηθεί, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Από το δικαστήριο ήταν απόντες σήμερα, όπως είχαν ενημερώσει κατά την προηγούμενη δικάσιμο, οι γονείς τής φοιτήτριας λόγω κόπωσης, οι οποίοι ζήτησαν να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου. Έτσι το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του θύματος αλλά και του Λιμενικού που επιλήφθηκε της υπόθεσης αμέσως μόλις εντοπίστηκε “πτώμα άγνωστης γυναίκας” να επιπλέει στην παραλία Φώκια της Λίνδου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν παρών, μαζί με τον 26χρονο Ροδίτη συγκατηγορούμενο του που παρίσταται από την έναρξη της δίκης, ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος, ο οποίος δεν είχε ζητήσει να μεταχθεί τις προηγούμενες φορές.

Ο νεαρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος δήλωσε πως ήρθε σήμερα για πρώτη φορά στη δίκη για «να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου». Είχε μάλιστα έναν διάλογο με την πρόεδρο όταν συμπλήρωσε ότι «ήρθα με όλο τον σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά, δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία».

-Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;

-Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

-Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

-Κατηγορούμενος: Ναι, θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του Ροδίτη κατηγορούμενου για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ενώ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για αίτημα κλήτευσης φίλων τού θύματος και εξέτασης ηλεκτρονικών αρχείων της φοιτήτριας.

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από τη νεκροψία διαπιστώθηκε εξ αρχής εγκληματική ενέργεια. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, από τη νεκροψία και εν συνεχεία τη νεκροτομή «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο του λαιμού που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού», προσθέτοντας ότι εντόπισε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο κ. Κοτρέτσος κατέθεσε ότι αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός: «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως γιατί μεσολάβησε ο πνιγμός».

Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως η Ελένη μεταφέρθηκε από δύο ανθρώπους, στα χέρια, στην κορυφή του γκρεμού από όπου την πέταξαν στην θάλασσα.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει, το λιγότερο, βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις; Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνει ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε “μια στιγμή”, καθώς και ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ο λιμενικός, μέλος του Κλιμακίου ειδικών αποστολών του Σώματος, Θωμάς Ζόβας, κατέθεσε ότι ταυτοποίησε τη σορό από το τατουάζ που είχε η αδικοχαμένη φοιτήτρια στο πόδι της, απευθυνόμενος σε ιδιοκτήτες μαγαζιών για τατουάζ και αμέσως άρχισε να συλλέγει υλικό καμερών καθώς τα χτυπήματα που έφερε η 21χρονη δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι είχε ενώπιον του ένα έγκλημα. «Από τις κάμερες -είπε ο μάρτυρας- φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση…».

Ο λιμενικός τόνισε πως κανένας από τους δύο κατηγορούμενους δεν ήταν συνεργάσιμος στην αρχή και ότι στην συνέχεια ο νεαρότερος σε ηλικία είπε μία εκδοχή για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ, αναφέροντάς τους πως αφού ήρθε ο ίδιος σε συνουσία με την Ελένη εκείνη αρνήθηκε να πάει με τον Ροδίτη. «Μας είπε ότι την χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα… Μας είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί “ήταν χοντρόπετση”, έτσι μου το είπε, ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον 24χρονο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε τον γκρεμό όπου την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι…».

Ο λιμενικός αναφέροντας πως μέσα στο σπίτι, εξοχικό που ανήκε στην οικογένεια του Ροδίτη, «έγινε μακελειό» είπε πως εκτιμά ότι η κοπέλα «χτυπήθηκε κινούμενη… Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο… Είναι φως φανάρι, τι έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δύο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου.