Δίκη Τοπαλούδη: Αρνήθηκαν τρεις δικηγόροι να υπερασπιστούν τους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης
Αστυνομικό

Δίκη Τοπαλούδη: Αρνήθηκαν τρεις δικηγόροι να υπερασπιστούν τους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης

Οι δικαστές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας προχώρησαν στο διορισμό τριών δικηγόρων από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Τι υποστήριξαν

Λόγους ηθικής τάξεως επικαλέστηκαν και οι τρεις αυτεπαγγέλτως νεοδιορισθέντες δικηγόροι υπεράσπισης στη δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης  Τοπαλουδη στην Ρόδο αρνούμενοι να ασκήσουν τα καθήκοντα που τους ανέθεσε το δικαστήριο μετά την παραίτηση από τη θέση αυτή του συνηγόρου του Αλβανού κατηγορούμενου.

Η παραίτηση του δικηγόρου έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει ακόμα επί της  ουσίας η εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικαστές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας προχώρησαν στο διορισμό τριών δικηγόρων από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως και μάλιστα χειροκροτήθηκαν από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε αι εγώ». Τέλος, τέλος ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Οι συνεχόμενες αρνήσεις οδήγησαν την εισαγγελέα της έδρας στην υπενθύμιση ότι το δικαιικό σύστημα της χώρας επιτάσσει ότι δικαιούται υπεράσπισης κάθε κατηγορούμενος. «Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει.

Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό.

Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει». Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Τι προηγήθηκε

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρώτος συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου που είχε διοριστεί από το δικαστήριο υπέβαλλε την παραίτηση του. Αν και το δικαστήριο είχε δώσει πολυήμερη προθεσμία προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, εκείνος σήμερα εμφανίστηκε στο ακροατήριο με την έναρξη της δίκης και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Μάλιστα, επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία, ζητώντας να αναβληθεί η υπόθεση. Απευθυνόμενη στον δικηγόρο η Πρόεδρος του δικαστηρίου υπενθύμισε ότι το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί, αλλά και πως δόθηκε μεγάλη προθεσμία για μελετηθεί η δικογραφία.

Συνήγορος: Παραιτούμαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.
Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;
Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;
Συνήγορος: Παραιτούμαι.
Εισαγγελέας: Τότε να διορίσουμε τρεις νέους δικηγόρους.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επεσήμανε στον παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του. «Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

Σημειώνεται, ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δεν φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» είπε και απαντώντας σχετικά με την επαγγελματική του ιδιότητα, δήλωσε ζαχαροπλάστης.