ΟΕΒΕΔ: Παρέμβαση προς Υπουργούς της Κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
Ρόδος

ΟΕΒΕΔ: Παρέμβαση προς Υπουργούς της Κυβέρνησης για τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Την μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζήτησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Τσούλλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην επιστολή προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, ο κ. Τσούλλος και τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου, τονίζουν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει συντελέσει ακόμη περισσότερο στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, πλήττοντας όλες τις μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις ανεξαιρέτως και κατ’ επέκταση τις νησιωτικές οικονομίες.

Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα σε όλη τη Δωδεκάνησο, επιχειρήσεων που λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος τους οποίους οι περισσότερες εξ αυτών αδυνατούν να αποπληρώσουν. Ήδη πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Δωδεκάνησο, σε βιοτεχνίες, σε επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης, εμπορικές κοκ, λόγω ανεξόφλητων και συσσωρευμένων λογαριασμών. Τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις Επαγγελματιών του τομέα μεταφορών (αυτοκινητιστές κλπ) σε όλα τα νησιά του νομού που αδυνατούν να μετακινηθούν και να εργαστούν λόγω του αυξημένου κόστους των καυσίμων.

Ομόφωνα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, έπειτα από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, αποφάσισε και ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης, την μείωση τού ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ως το μόνο μετρό με άμεσα αποτελέσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στην κοινωνία ολόκληρη.

«Η επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα, κρέμεται από μία κλωστή. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο πανδημίας και σκληρών lockdown, δοκιμάζει πολύ σκληρά τις αντοχές τους. Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων, αποτελούν τη χαριστική βολή για την επιχειρηματικότητα και την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα νησιά μας. Είναι απόλυτη ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων με κυριότερο τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα», επισημαίνει ο κ. Τσούλλος.

 

Για το Δ.Σ.

Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου

Κοινωνικός Εταίρος

 

Πρόεδρος Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Τσούλλος Γεώργιος Πάγκαλης