Επίσκεψη Μενδώνη στη Ρόδο: Θα γίνουν έργα 55 εκατ. ευρώ στα Δωδεκάνησα
Περιφέρεια

Επίσκεψη Μενδώνη στη Ρόδο: Θα γίνουν έργα 55 εκατ. ευρώ στα Δωδεκάνησα

Λ. Μενδώνη: Έργα 55 Εκατ. Θα Γίνουν Στα Δωδεκάνησα

Επίσκεψη στη Ρόδο, στη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε με θέματα της αρμοδιότητας της έχοντας συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες πραγματοποίησε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Όπως ανακοίνωσε έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν στα νησιά της Δωδεκανήσου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα 55 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το υπουργείο Πολιτισμού θα χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. ευρώ, την αποκατάσταση του Εθνικού θεάτρου της Ρόδου, έργο για το οποίο θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

Η υπουργός ασχολήθηκε επίσης και με θέματα που αφορούν τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου για τα οποία υπάρχουν σχεδιασμοί για την αξιοποίηση τους από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του Εθνικού θεάτρου η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε σε δηλώσεις της, ότι θα επαναλειτουργήσει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή τη συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο Ρόδου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι την τελευταία φορά ήρθε στο νησί μας το φθινόπωρο μαζί με τον πρωθυπουργό και μάλιστα τότε εκείνος ανακοίνωσε ότι η πολιτεία αναλαμβάνει την αποκατάσταση του εθνικού θεάτρου της Ρόδου, ενός έργου πρωτοποριακού για την εποχή του όχι κατασκευαστικά αλλά σε ό,τι αφορά τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρωθυπουργός είπε τότε ότι με πόρους του υπουργείου πολιτισμού θα μπορέσει πολύ σύντομα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο έργο αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του εθνικού θεάτρου γιατί ο στόχος δεν είναι μόνο να αποκατασταθεί το μνημείο αλλά να επαναλειτουργήσει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτεί ένα τέτοιο θέατρο.

Γι΄ αυτό όπως είπε έχουν συμπεριληφθεί και μελέτες που αφορούν λειτουργίες συνεδριακού και μεταφραστικού κέντρου, ενδοεπικοινωνίας, τηλεδιασκέψεων, ηχογραφήσεων κλπ, μελέτες που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός πρότυπου θεάτρου.

«Εγκρίθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού συμβουλίου νεωτέρων μνημείων το σύνολο των προωθημένων προμελετών που θα είναι μέρος του φακέλου της διακήρυξης του έργου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 17 εκατ. 235 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων τα 16 εκατ. 800 χιλιάδες είναι από το ταμείο ανάκαμψης από το πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού και 400 χιλιάδες ευρώ είναι από την περιφέρεια.

Το τεχνικό δελτίο έχει ήδη κατατεθεί στο ταμείο ανάκαμψης και είναι υπό αξιολόγηση. Το έργο είναι στη λίστα με τα έργα που έχει καταθέσει το υπουργείο στο ταμείο ανάκαμψης και έχουν γίνει αποδεκτά.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης της προγραμματικής σύμβασης. Τη Δευτέρα θα αποσταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο. Σήμερα στη συνεδρίασή του το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων γνωμοδοτεί ότι το έργο μπορεί να εκτελεστεί από την περιφέρεια. Ο κύριος του έργου είναι ο δήμος Ροδίων, ο φορέας υλοποίησης είναι η περιφέρεια και ο φορέας χρηματοδότησης το υπουργείο πολιτισμού, γι΄αυτό και χρειάζεται η προγραμματική σύμβαση. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο» είπε η κ. Μενδώνη.

 

                                                                                       Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος 

Επίσκεψη Μενδώνη στη Ρόδο: Θα γίνουν έργα 55 εκατ. ευρώ στα Δωδεκάνησα

Καλωσορίζοντας την υπουργό ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, δεν έκρυψε τη χαρά του για την παρουσία της αφού, όπως είπε, σε κάθε συνάντηση, γίνονται βήματα, παίρνονται αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στην αντιμετώπιση, στη λύση και την προώθηση πολύ σημαντικών ζητημάτων πάνω στα θέματα της αρμοδιότητάς της. Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία παράγει αποτελέσματα ορατά στην κοινωνία, σε όλο το Νότιο Αιγαίο.

Ευχαρίστησε, ακόμη, την Υπουργό γιατί, όπως είπε, σε κάθε συνάντηση αισθάνεται ότι δικαιώνεται η πολιτική που λέει ότι η κοινωνία είναι στο επίκεντρο και έδωσε έμφαση στη συναντίληψη που τους διακρίνει.

Πρώτο κύριο θέμα στην ατζέντα που έχει ανοίξει, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο για τον περιφερειάρχη από το Εθνικό Θέατρο για το οποίο ανέφερε ότι η υπουργός, ο δήμαρχος της Ρόδου και ο ίδιος, «είναι μία συμμαχία η οποία έρχεται να διασώσει ένα υπέροχο Μνημείο και να το παραδώσει ξανά στην κοινωνία λειτουργικό. Μετά από δεκαεπτά χρόνια όπου μόνο αφαιρούνται από εκεί πράγματα, ήρθε η ώρα να φτιαχτεί», είπε και συνέχισε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιον του πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο του 2021 εδώ, το χρονοδιάγραμμα τηρείται με ευλάβεια, με πάρα πολλή σκληρή δουλειά από την πλευρά όλων και παρά τις αγωνίες που κάθε εποχή φέρνει, ανοίγει μία υπέροχη περίοδος χρηματοδοτικών ευκαιριών μπροστά μας, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Και στις δύο αυτές μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που έχει η χώρα μας και η περιοχή μας, ο κ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μέσα από τη συνεργασία ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων πολιτισμού βρίσκει την αναγκαία χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να πει ότι θα επιμείνει στη συναίνεση, στην εμπιστοσύνη, στη διάθεση συνεργασίας, στο αποτέλεσμα μιας σχέσης η οποία χτίζεται μέρα με τη μέρα, η οποία έχει στη βάση της τον σεβασμό του ενός στον ρόλο του άλλου και στις ανάγκες που έχει η κοινωνία.