Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την επέτειο της 7ης Μαρτίου
Ρόδος

Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την επέτειο της 7ης Μαρτίου

«Απόψε κρυφομίλησε η λευτεριά με μένα
πάψετε δώδεκα νησιά να στε συλλογισμένα”.
Διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ, τόσο το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Φώτη Βαρέλη όσο και η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.
Μία επέτειος που συμπυκνώνει τα παγκόσμια ιδανικά της Λευτεριά, της Δημοκρατίας και της Αυτοδιάθεσης, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρώσικης εισβολής, σκορπίζει το θάνατο, ξεριζώνει ανθρώπους, σβήνει το παιδικό χαμόγελο, επαναφέρει το φόβο του πυρηνικού ολέθρου.
Ταυτόχρονα η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου αποτελεί ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς για το μέλλον της Δωδεκανήσου. Το διαχρονικό μήνυμα των αγώνων των Δωδεκανησίων για εθνική ανεξαρτησία, ανάπτυξη και ευημερία φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια αναγκαιότητα.
Σε αυτή την περίπλοκη και επικίνδυνη πολιτική και στρατιωτική κατάσταση και σε μια εποχή συνεχών προκλήσεων μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει η πανδημία COVID-19 και τ’ απόνερα της μεγάλης 10ετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, απαιτείται η ύπαρξη μιας σοβαρής και ικανής κυβερνησης με την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πρέπει άμεσα να χαραχθεί μια δυναμική και αποφασιστική νησιωτική πολιτική στοχευμένη στις ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά, απαιτείται δράση, με έργα ουσίας – τώρα !!! και όχι αυτή η «στεγνή», επικοινωνιακή και επιφανειακή «Νέο-Δημοκρατική» αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αρχιπελάγους, που έχουν δυστυχώς οξυνθεί από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και από την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου.
Απαιτούνται υποδομές και προσωπικό στην Υγεία, τεχνολογία και διδακτικό προσωπικό στην Παιδεία, σύγχρονες ακτοπλοϊκές μεταφορές στην ενδονησιακή επικοινωνία, απαιτείται ουσιαστική στήριξη στον τουρισμό, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Απαιτούνται μέτρα που να ενδυναμώνουν την οικονομία, να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να επιδεικνύουν ένα κοινωνικό και ισχυρό κράτος, ένα κράτος όχι δεδομένο αλλά που να το υπολογίζουν στο εξωτερικό. Με έργα ουσίας και προοπτικής.
Αυτή τη χώρα που δημιουργεί πλούτο και βγαίνει με αναπτυξιακή ώθηση μπροστά οραματίστηκαν οι νησιώτες και σ’ αυτό το στόχο – για μια ακόμη φορά – θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι Δωδεκανήσιοι.
Για να καταστεί η Δωδεκάνησος ένας πραγματικός «κόμβος» εξωστρέφειας, καινοτομίας, πολιτισμού και ειρήνης.
Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο όραμα, με στρατηγικό σχέδιο και πρόγραμμα, για μια πραγματικά ανεξάρτητη διεθνή πολιτική με στόχο την ειρήνη στην περιοχή, που να στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την ισχυρή οικονομία της Ελλάδας και τις αναπτυξιακές συνεργασίες στη Μεσόγειο.
Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα της επετείου της Ενσωμάτωσης σήμερα. Εμείς είμαστε οι κληρονόμοι των αγώνων και των επιτευγμάτων εκείνων που αγωνίσθηκαν για να οδηγηθούμε στην Ενσωμάτωση και θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την κληρονομιά του αγώνα τους για τη νέα προοπτική ανάπτυξης και προόδου»
Δημήτρης Γάκης
πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.