Σεμινάρια για καραβομαραγκούς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς
Περιφέρεια

Σεμινάρια για καραβομαραγκούς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς ανακοινώνει, ως πρώτο από τους φορείς μαθητείας στη Δωδεκάνησο, την έναρξη ενός ολοκληρωμένου κύκλου εκπαιδευτικών σεμιναρίων με αντικείμενο την παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη και με τίτλο «Καραβομαραγκός – Τεχνικός Ξύλινων Παραδοσιακών Σκαφών».

Πρόκειται για μια «ζωντανή» παραδοσιακή τέχνη, που ασκείται επί χιλιετίες στον ελλαδικό χώρο και ακμάζει μέχρι και σήμερα στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Ρόδο, αναδεικνύοντας άριστους τεχνίτες καραβομαραγκούς και πανέμορφα δημιουργήματα, τα αξιοζήλευτα «Ροδίτικα Σκαριά».

Από το 2013, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η διατήρηση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης και η αναγέννησή της μέσα σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο, αφενός είναι υποχρέωση απέναντι στην πολιτιστική μας ταυτότητα ως έθνους ναυτικού, αφετέρου αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξειδικευμένων τεχνιτών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τα δύο σεμινάρια, ένα πρωινό και ένα απογευματινό, τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου «Δράσεις Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης & Κατάρτισης στα Δωδεκάνησα» θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους +16 ετών που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μυστικά της ναυπηγικής παραδοσιακών σκαφών (σχεδίαση, κατασκευή, ναυπήγηση, επισκευή, υλοποίηση συστημάτων πρόωσης και ιστιοφορίας ξύλινων παραδοσιακών σκαφών).

Αιτήσεις συμμετοχής ενδιαφερόμενων στη σελίδα του ΚΕΚ www.kek-gennimatas.gr

Η εκπαίδευση θα αποτελείται από θεωρητικό και πρακτικό μέρος και θα υλοποιηθεί αντίστοιχα σε αίθουσα του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς και στο καρνάγιο της περιοχής «ΚΟΒΑ», υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων καραβομαραγκών. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα έχει σύνολική διάρκεια 50 ωρών αρχής γενομένης, από 21 και 22 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ακολουθήσει και Β’ κύκλος, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μετά την επιτυχή παρακολούθηση και την περάτωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ , ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Η RAPID TEST 48 ΩΡΩΝ