Μ. Βαρβιτσιώτης από το Καστελλόριζο: «Τα νησιά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της νησιωτικής Ευρώπης»
Περιφέρεια

Μ. Βαρβιτσιώτης από το Καστελλόριζο: «Τα νησιά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της νησιωτικής Ευρώπης»

Σαφές μήνυμα ότι το Καστελλόριζο, όπως και όλα τα νησιά, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της νησιωτικής Ευρώπης, έστειλε σήμερα από το ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο Καστελλόριζο πραγματοποιήθηκε σήμερα διάσκεψη, θέμα της οποίας ήταν «H νησιωτικότητα ως προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης». Στη διάσκεψη συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Ιρλανδίας, Thomas Byrne, και ο υφυπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Μάλτας, Stefan Azzopardi.

Συμμετείχαν επίσης στην τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Σαμψάκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Ευχαριστώ το δήμαρχο για τη φιλοξενία, τον πρόεδρο της ένωσης των δήμων Νοτίου Αιγαίου για τη συμμετοχή, το δήμαρχο της Ίου, την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διεθνή συνάντηση, στην οποία νομίζω ότι στείλαμε ένα σαφές μήνυμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι εδώ στο Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Εδώ στο Καστελόριζο πατάμε σε ένα ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής ηπείρου και εδώ υπερασπίζονται οι αξίες των κοινών μας συνόρων, των κοινών μας δεσμών και βέβαια εδώ ενώνουμε τη φωνή μας, για να κοιτάξουμε το μέλλον, το ειρηνικό μέλλον των πολιτών μας, πώς να αναπτυχθούμε με ισότητα, με ευκαιρίες μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης. Εγώ σήμερα αισθάνομαι περήφανος για τη διεθνή συμμετοχή της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιρλανδίας στο σημερινό μας διάλογο. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το Καστελόριζο, όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής Ευρώπης και αποτελούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύνορα, τα οποία φυλάσσονται, σύνορα αξιών, σύνορα κοινών προορισμών και επιδιώξεων».

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές επεσήμαναν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη να υπάρξει ειδική μεταχείριση και ειδικές νησιωτικές πολιτικές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ