Β. Κικίλιας: Οι προκρατήσεις από την αρχή του χρόνου αυξάνονται κατακόρυφα
Τουρισμός

Β. Κικίλιας: Οι προκρατήσεις από την αρχή του χρόνου αυξάνονται κατακόρυφα

Κικίλιας στο OPEN: Οι προκρατήσεις για το 2022 αυξάνονται κατακόρυφα – Νωρίτερα ξεκινά η κρουαζιέρα

 Οι μεγάλοι tour operators ανακοίνωσαν διπλασιασμό των ταξιδιωτών για το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Οι προκρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου του 2022 έχουν αρχίσει από την έναρξη του έτους να αυξάνονται κατακόρυφα, είπε χθες (01/02), ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη.

Tα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Κικίλια

– Οι προκρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου του 2022 έχουν αρχίσει από την έναρξη του έτους να αυξάνονται κατακόρυφα. – Οι μεγάλοι tour operators ανακοίνωσαν διπλασιασμό των ταξιδιωτών. Είπε ο CEO της TUI ότι από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες που έφεραν το 2021, θα φέρουν 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2022.

– Η κρουαζιέρα αντί για μέσα Απριλίου ξεκινάει την 1η Μαρτίου, με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να είναι home ports και μας ζητούν να την επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου,

– Βλέπετε ότι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, μεγάλα δίκτυα και εφημερίδες από το εξωτερικό υμνούν τα ελληνικά νησιά και παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να έρθουν στη χώρα. Γιατί χειριστήκαμε με τέτοιο τρόπο και με τόσο μεγάλη επιτυχία ειδικά το πρώτο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης, που αυτό rebrand-αρε τη χώρα στο εξωτερικό. Ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

– Πρέπει στους εκατοντάδες χιλιάδες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν έμμεσα ή άμεσα να επιστρέψει το μέρισμα από τα κέρδη, από αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται στον τουρισμό. Αυτοί είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι, δεν είναι μόνοι οι ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών.

– Είναι πράγματι πολύ ελκυστικό το να βγει ένας Υπουργός Τουρισμού και να μιλήσει για χρονιές ρεκόρ και λοιπά. Δεν θέλω να κάνω μια τέτοια δήλωση. Θέλω όμως να πω ότι θα ενισχυθεί ισχυρά το τουριστικό μας προϊόν το 2022 και θα δώσω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Λέμε για την Αθήνα, πόσο υποβαθμισμένη είναι η Ομόνοια και οι γύρω περιοχές. Θέλετε να μετρήσουμε τους τελευταίους μήνες πόσες επενδύσεις σε ξενοδοχεία έχουν γίνει στους πέριξ της Ομόνοιας δρόμους; Ξέρετε τι δύναμη και ένταση δίνει αυτό στους περιουσίες των Αθηναίων στην περιοχή; Τι ασφάλεια είναι να υπάρχει φως, να υπάρχει κόσμος, να υπάρχει κίνηση και εμπορική δραστηριότητα; Έτσι θα αναβιώσει η πρωτεύουσα.

Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, εγχώριες και εξωχώριες. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ή μεγάλα brands που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά ξενοδοχεία, να συνεργαστούν με τους Έλληνες ξενοδόχους.

– Και το ζητούμενο είναι να βρούμε προσωπικό, να μπορέσουμε να κάνουμε upskilling και reskilling στην εκπαίδευσή του και να μπορέσει να επανδρώσει τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα αυτά. – Στρατηγικός στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να μην είναι περιορισμένη στους καλοκαιρινούς μήνες. Να δούμε τουρίστες την άνοιξη. Έχω ζητήσει από όλους τους επαγγελματίες του χώρου να είναι έτοιμοι το Μάρτιο.

Και βέβαια, είδαμε τις εικόνες και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και στις αρχές Δεκέμβρη, τουρίστες οι οποίοι έρχονταν στην Κρήτη, στη Ρόδο και σε όλους τους προορισμούς οι οποίοι έχουν την οργάνωση και την υποδομή προκειμένου να δεχθούν κόσμο και σε αυτούς τους μήνες.

Αυξάνονται οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022

 

Ο Βασίλης Κικίλας υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022 και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου του 2022 έχουν αρχίσει από την έναρξη του έτους να αυξάνονται κατακόρυφα.

 

«Οι μεγάλοι tour operators ανακοίνωσαν διπλασιασμό των ταξιδιωτών. Είπε ο CEO της TUI ότι από 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες που έφεραν το 2021, θα φέρουν 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2022», σημείωσε.

 

Νωρίτερα ξεκινά η κρουαζιέρα

 

Ο υπουργός Τουρισμού τοποθετήθηκε και για την κρουαζιέρα και τόνισε ότι φέτος αντί για μέσα Απριλίου ξεκινά 1η Μαρτίου, με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να είναι home ports και μας ζητούν να την επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός»

 

«Βλέπετε ότι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, μεγάλα δίκτυα και εφημερίδες από το εξωτερικό υμνούν τα ελληνικά νησιά και παροτρύνουν τους ταξιδιώτες να έρθουν στη χώρα. Γιατί χειριστήκαμε με τέτοιο τρόπο και με τόσο μεγάλη επιτυχία ειδικά το πρώτο κομμάτι της υγειονομικής κρίσης, που αυτό rebrand-αρε τη χώρα στο εξωτερικό. Ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός» σημείωσε και πρόσθεσε:

 

«Πρέπει στους εκατοντάδες χιλιάδες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν έμμεσα ή άμεσα να επιστρέψει το μέρισμα από τα κέρδη, από αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται στον τουρισμό. Αυτοί είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι, δεν είναι μόνοι οι ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών».

Αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν της Αθήνας

 

Για τις μεγάλες επενδύσεις στην Ομόνοια τόνισε ότι συμβάλλουν στην αναβάθμιση της περιοχής. «Θέλω να πω ότι θα ενισχυθεί ισχυρά το τουριστικό μας προϊόν το 2022 και θα δώσω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Λέμε για την Αθήνα, πόσο υποβαθμισμένη είναι η Ομόνοια και οι γύρω περιοχές. Θέλετε να μετρήσουμε τους τελευταίους μήνες πόσες επενδύσεις σε ξενοδοχεία έχουν γίνει στους πέριξ της Ομόνοιας δρόμους; Ξέρετε τι δύναμη και ένταση δίνει αυτό στους περιουσίες των Αθηναίων στην περιοχή; Τι ασφάλεια είναι να υπάρχει φως, να υπάρχει κόσμος, να υπάρχει κίνηση και εμπορική δραστηριότητα;

 

Έτσι θα αναβιώσει η πρωτεύουσα. Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, εγχώριες και εξωχώριες. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες ή μεγάλα brands που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά ξενοδοχεία, να συνεργαστούν με τους Έλληνες ξενοδόχους».

 

Ο Τουρισμός αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας για το 2022

 

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως ο Τουρισμός αποτελεί και βασικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής: «Μαζί με τα σοβαρά θέματα της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας, που η Κυβέρνηση έχει φροντίσει και ενισχύεται και της μείωσης της φορολογίας την οποία βλέπουμε συστηματικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έρχεται ο Τουρισμός να δώσει τεράστια βοήθεια στην ελληνική οικονομία.

 

Αυτή θα είναι και το 2022 η αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας για τους επόμενους μήνες και πρέπει να το αισθανθεί ο Έλληνας, η μέση ελληνική οικογένεια, ο εμπορικός κόσμος, ο τουριστικός κόσμος και όλα τα επαγγέλματα γύρω από τον Τουρισμό».

Στρατηγικός στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

 

Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τόνισε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης: «Στρατηγικός στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να μην είναι περιορισμένη στους καλοκαιρινούς μήνες. Να δούμε τουρίστες την άνοιξη. Έχω ζητήσει από όλους τους επαγγελματίες του χώρου να είναι έτοιμοι τον Μάρτιο.

 

Και βέβαια, είδαμε τις εικόνες και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και στις αρχές Δεκέμβρη, τουρίστες οι οποίοι έρχονταν στην Κρήτη, στην Ρόδο και σε όλους τους προορισμούς οι οποίοι έχουν την οργάνωση και την υποδομή προκειμένου να δεχθούν κόσμο και σε αυτούς τους μήνες.

 

Με το RRF και τα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουμε, θα δημιουργήσουμε τέτοιες υποδομές σε όλη τη χώρα. Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησής μας και νομίζω άμεσα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα».

Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ συνεχίζεται

 

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε και το πολιτικό σκηνικό, σημειώνοντας: «Δεν πιστεύω στη μικροπολιτική και θεωρώ ότι αυτά τα οποία είδα να διαδραματίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο εχθές το βράδυ, με τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη, πληγώνουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς μας.

 

Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι συνάδελφοι που πήραν το λόγο, τοποθετήθηκαν στα θέματα της αρμοδιότητάς τους και απάντησαν με ειλικρίνεια. Και η συγγνώμη ακούστηκε και κριτική έγινε, αλλά και η ανάδειξη των πεπραγμένων της Κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς.

 

Από εκεί και πέρα, πέραν των πρόσκαιρων μετατοπίσεων ή ευκαιριακών συμμαχιών, βλέπετε ότι ξαναδημιουργείται το δίπολο των δύο παρατάξεων οι οποίες έχουν κυβερνήσει τη χώρα ανάλογα με την πλειοψηφία αυτά τα χρόνια. Στην πρόταση δυσπιστίας είδαμε μια ευκαιριακή σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, αλλά βλέπω και μετά τη συζήτηση στη Βουλή ότι συνεχίζεται στη ρητορική των στελεχών του ΚΙΝΑΛ».