Ηλίας Τσέρκης Πρόεδρος Ι.Σ.Ρ : Νέες εμβολιαστικές γραμμές στο νησί Ξεκινούν εμβολιασμοί σε 13 ιδιωτικά ιατρεία της Ρόδου
Ρόδος

Ηλίας Τσέρκης Πρόεδρος Ι.Σ.Ρ : Νέες εμβολιαστικές γραμμές στο νησί Ξεκινούν εμβολιασμοί σε 13 ιδιωτικά ιατρεία της Ρόδου

Ενημερωτικό Δελτίο για τους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19

Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος Ι.Σ.Ρ :     90.558 εμβολιασμοί με την πρώτη δόση στη Ρόδο

87.023 με τη δεύτερη

και

 24.201 με την αναμνηστική

  Νέες εμβολιαστικές γραμμές στο νησί

Πλησιάζοντας την περίοδο που κλείνουμε ένα χρόνο από την έναρξη του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, έχουμε πλέον ως επιστημονική κοινότητα συγκεντρώσει σημαντική γνώση και εμπειρία.

Η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες, ότι τα εμβόλια μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση του ιού και με αυτόν τον τρόπο να διακοπεί η διασπορά, που αποτελεί και το σημαντικότερο στόχο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

Φαίνεται ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης,
θα είναι δηλαδή ένας ακόμη ενδημικός ιός του αναπνευστικού.
Όμως, τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στη βασική προϋπόθεση,
για την οποία εγκρίθηκαν κιόλας, που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης.

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και αποτελεσματικά και για την παραλλαγή «Δέλτα». Όσον αφορά την παραλλαγή «Όμικρον» που πρόσφατα εντοπίσθηκε γνωρίζουμε ότι είναι υπερμεταδοτικός ιός έναντι των προηγούμενων στελεχών αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τη λοιμογόνο δράση του, δηλαδή σε τι ποσοστό ασθενείς θα νοσήσουν βαριά ή πόσοι κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν σαφώς των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Βέβαια, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι όλοι μας διότι 178.500 δόσεις εμβολίων συνολικά έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη Ρόδο και συγκεκριμένα 90.558 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί  τουλάχιστον
με την πρώτη δόση και 87.023 έχουν λάβει και δεύτερη δόση.
Επίσης, το τελευταίο τρίμηνο 24.201 συμπολίτες μας έχουν λάβει και την τρίτη αναμνηστική δόση στην προσπάθειά τους προκειμένου να επικαιροποίησουν την ανοσιακή τους μνήμη έναντι του κορωνοϊού.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, είμαστε ικανοποιημένοι διότι καταφέραμε να είμαστε στη πρώτη δεκάδα πανελληνίως όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού μέχρι σήμερα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που εμπιστεύτηκαν την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού και έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες, στα ψεύδη και στις αντιεπιστημονικές απόψεις που ακούγονται κατά καιρούς. Να συγχαρούμε όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στα εμβολιαστικά κέντρα καθώς και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για την προσφορά τους και τον καθημερινό αγώνα τους. Επίσης, όσους ιδιώτες ιατρούς μέλη του Ι.Σ.Ρ. ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή με την τρίμηνη σύμβαση που έκαναν (πρώτος Ιατρικός Σύλλογος που πρότεινε και εφάρμοσε κάτι ανάλογο) και βέβαια όσους προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης και μάλιστα τα ραντεβού καθυστερούν πέρα του ενάμιση μήνα, όπως επίσης και στους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς στους οποίους και έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση.

Να θυμίσουμε ότι για την Δημοτική Ενότητα της Ρόδου όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατ΄οικον ήταν από τον Πνευμονολόγο του Κ.Υ. Ρόδου κ. Ηλία Αμπλιανίτη και τον Ω.Ρ.Λ. και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Δημήτριο Ιωσήφ.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ενισχύσουν την προσπάθεια για τους εμβολιασμούς κατ΄οίκον αλλά και στα ιατρεία τους 13 ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί μέλη του Ι.Σ.Ρ., στων οποίων τα ιατρεία μπορούν να εμβολιάζονται όσοι πολίτες δεν έχουν πραγματοποιήσει εμβόλιο μέχρι στιγμής. Για την αναμνηστική δόση μπορούν να πραγματοποιούν τον εμβολιασμό μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Για το λόγο αυτό κατόπιν παρεμβάσεων μας, καταθέτοντας σειρά αιτημάτων προς τον Γενικό Γραμματέα Π.Φ.Υ. του Υπουργείου Υγείας
κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ
κ. Χρήστο Ροϊλό καταφέραμε τα κάτωθι:

Να δημιουργηθούν έξι (6) επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στην πόλη της Ρόδου.

Να απλουστευθεί η διαδικασία και να επιταχυνθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συμβάσεων με τους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς και την άμεση ένταξή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, τους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας της νήσου Ρόδου και τους ιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ΄ οίκον για καλύτερο προγραμματισμό και κύρια την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος και βέβαια θα υπάρχει σχετική ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Ι. Τσέρκης