Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ρόδου
Ρόδος

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ρόδου

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Ρόδου για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πάγια ζητήματα τα οποία βάζουν πραγματικά εμπόδιο στη φοίτηση μας.

Η σίτιση των φοιτητών δεν είναι καθολική και δωρεάν και οι εστίες που η σχολή διαθέτει δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αιτούντων.

Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ που ενώ υπάρχουν οι υποδομές δηλαδή εστιατόριο και εστία δεν λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, εμείς καλούμαστε να σπουδάσουμε βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη για νοίκι, φαγητό, συγγράμματα και άλλα αντικείμενα απαραίτητα για τη φοίτηση μας αφού δε παρέχονται δωρεάν. Ένας νέος φοιτητής είναι αναγκασμένος να δουλεύει μια και δυο δουλείες για να τα βγάζει πέρα γεγονός που αντικειμενικά δυσκολεύει τη φοίτηση. Την ίδια στιγμή, αφού ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση το ανώτατο όριο φοίτησης για τα ΑΕΙ, οι φοιτητές απειλούμαστε και με διαγραφές!

Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προδιαγραφές για να καλυφθούν οι ανάγκες μας σήμερα.  Αντί να δαπανηθούν χρήματα για τη παιδεία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση, οι κυβερνήσεις διαχρονικά την πρακτική της υποχρηματοδότησης των σχολών και την υποτίμηση των πτυχίων μας, την ίδια στιγμή που δίνουν τεράστιο όγκο χρημάτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου της παιδείας.  Η εκπαίδευση λογίζεται ως εμπόρευμα και οι ανάγκες μας είναι κενό αέρος για αυτούς.

Η γνώση δε βρίσκεται όλη στο πτυχίο, χρειάζονται πανάκριβα μεταπτυχιακά και είναι ζήτημα αν μετά το πτυχίο δουλέψουμε πάνω στο αντικείμενο μας με σύγχρονους όρους. Την ίδια στιγμή τα πτυχία μας είναι ισότιμα με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων και των ΙΕΚ πράγμα που δημιουργεί ένα καθεστώς δύο ταχυτήτων, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Χαιρετίζουμε τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ! Οι ανησυχίες και οι ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των σπουδαστών της ΑΣΤΕΡ είναι κοινές, γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός!

 

Απευθυνόμαστε στους φοιτητές με τους οποίους πέρσι δώσαμε την μάχη για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας , απευθυνόμαστε στους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση για την σχολή τους, σε όσους αγανακτούν με το σήμερα, και τους καλούμε από κοινού να:

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

● Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων της Ρόδου  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου , ΑΣΤΈΡ ).

 

● Να λυθεί τώρα το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών και των σπουδαστών. Να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν οι υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου (παλιό ΠΙΚΠΑ) και της ΑΣΤΕΡ. Κλίνες για όλους όσους έχουν ανάγκη, κανένας στο δρόμο! Ούτε σκέψη για νοίκι στις εστίες!

 

● Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος. Αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και πτυχίο που θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 

● Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με των αντίστοιχων ιδιωτικών

 

● Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να μείνει στα χαρτιά στο σύνολο του! Κανένας φοιτητής να μην διαγραφτεί !

 

ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ!