Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές οι εμβολιασμοί «σπάνε τα κοντέρ»

Ρεκόρ εμβολιασμών με πρώτη δόση σημειώνεται αυτό το διάστημα στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αυτήν την εβδομάδα περισσότεροι ήταν οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα, παρά ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους ενώ την ίδια στιγμή το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι στο peak του.

 

Βάσει του ανανεωμένου χάρτη του ECDC για αυτή την εβδομάδα, οι εμβολιασμοί με πρώτη δόση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στην κατηγορία των πολιτών άνω των 60 ετών ξεπέρασαν τους εμβολιασμούς με δεύτερη δόση, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση.

Στον διαδραστικό χάρτη του ECDC, η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αποκτήσει το βαθύ πράσινο χρώμα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία ή η Ισπανία.

Σύμφωνα με το ECDC, το 67% των πολιτών επί του γενικού πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ αναφορικά με τις δύο δόσεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 62,8%, ενώ αναμνηστική δόση έχει κάνει το 18,3%.

Οι διαφορές σε σχέση με Σεπτέμβρη και Οκτώβρη

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο είναι πως πλέον οι πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πράγμα που σημαίνει πως στο διάστημα αυτό χιλιάδες πολίτες επισκέφτηκαν το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής τους, έκαναν την πρώτη δόση και τώρα αναμένουν να περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακόμη, εκτός από τους αναθεωρημένους χάρτες του ECDC, οι αριθμοί των ραντεβού της τελευταίας εβδομάδας αποδεικνύουν την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

 

200.000 ραντεβού για πρώτη δόση μέσα σε 10 ημέρες

Όπως γίνεται γνωστό, τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88.000 αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502.000 αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών.

Ποιες περιοχές προηγούνται στην εμβολιαστική κάλυψη πρώτης δόσης

Την ίδια στιγμή, επτά περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση.

Αυτή είναι ο κεντρικός τομέας Αθηνών που μόνο την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.000 εμβολιασμοί, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με πάνω από 1.500 εμβολιασμούς.

Μάλιστα στην συμπρωτεύουσα η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη με την αναμονή για αναμνηστική δόση να ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα, καθώς προτεραιότητα δίνεται σε όσους δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη. Η δυναμική πάντως του συστήματος αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι στο 100% για πρώτη και για τρίτη δόση.

Ικανοποιητική εικόνα παρουσιάζει η Εύβοια (226 εμβολιασμοί χτες) , η Πέλλα (286 εμβολιασμοί χτες), η Αιτωλοακαρνανία (301 εμβολιασμοί χτες) και το Ηράκλειο της Κρήτης (372 εμβολιασμοί).