Μυστήριο με την «εξαφάνιση» δεξαμενόπλοιου με λαθραία καύσιμα «Άνοιξε η θάλασσα και το κατάπιε»
Αστυνομικό

Μυστήριο με την «εξαφάνιση» δεξαμενόπλοιου με λαθραία καύσιμα «Άνοιξε η θάλασσα και το κατάπιε»

 

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται από τη «εξαφάνιση» δεξαμενόπλοιου που εντοπίστηκε στη Ρόδο και είχε δεσμευθεί από τις αρχές για  λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Γουινέας, είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ρόδου για επανατροφοδοσία στελέχη κλιμακίου της ΑΑΔΕ πριν από μερικές μέρες έκαναν έφοδο.

Το πλοίο, με την ονομασία «Eirini 1» και με σημαία Γουϊνέας, κατά τη φυγή του εντοπίστηκε από το Παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού που ενημέρωσε το Λιμενικό, ωστόσο το δεξαμενόπλοιο κατάφερε να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου δεν ήταν δυνατή η παρέμβαση των Ελληνικών διωκτικών αρχών.

Το γεγονός φέρεται να έχει προκαλέσει την αντίδραση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία ξεκίνησε έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το δεξαμενόπλοιο, είχε προσεγγίσει το νησί της Ρόδου στις 30 Νοεμβρίου. Ήταν φορτωμένο με καύσιμα  ενώ φαίνεται να είχε ενημερώσει την αρμόδια λιμενική αρχή ότι η προσέγγιση αυτή είχε να κάνει με την επανατροφοδοσία του σε βασικά είδη ανάγκης. Το πλήρωμά του ήταν υπήκοοι Ινδίας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε υπηρεσιακό και διεθνές επίπεδο, είχε δοθεί εντολή στον κυβερνήτη του σκάφους, να παραμείνει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Ρόδου.

Τελικά, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, το σκάφος απέπλευσε (παρά την απαγόρευση) χθες τα ξημερώματα και παρά τις προειδοποιήσεις του πλωτού σκάφους του λιμενικού, ο πλοίαρχος κινήθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κατά τη φυγή του εντοπίστηκε από παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώθηκε το Λιμενικό.