Έγιναν τα εγκαίνια της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στην Κω
Περιφέρεια

Έγιναν τα εγκαίνια της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στην Κω

Έγιναν  τα εγκαίνια της νέας Κλειστής  Ελεγχόμενης  Δομής στην Κω,  σήμερα  Παρασκευή 27 Νοεμβρίου παρουσία του  Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κΝαθαναήλ. Παρευρέθηκαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο ΄Επαρχος Κω και Νισύρου κ.Γιάννης Καμπανήςκαι οι βουλευτές της Ν. Δ, κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Γιάννης Παπάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την τέλεση των εγκαινίων απουσίαζε ο δήμαρχος Κω καθώς και όλες οι δημοτικές παρατάξεις .

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής είναι βασικός πυλώνας της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή.

Δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε σε θέση να πούμε πως με σχέδιο, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έχουμε εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω την κρίση που ξεκίνησε το 2015. Μία κρίση που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θέλουν να ξαναζήσουν.

Σήμερα στη Λέρο και την Κω, όπως πριν λίγες ημέρες στη Σάμο και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο, ξεκινά μία νέα περίοδος. Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τη νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Σήμερα, εγκαινιάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Απoμπλέκουμε τα νησιά μας από το Μεταναστευτικό και τις δυσμενείς επιπτώσεις του και ικανοποιούμε το καθολικό αίτημα εργαζομένων, διαμενόντων και νησιωτών για περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες υποδομές και έλεγχο της κατάστασης.

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:

Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Τα δύο αυτά κέντρα, η κατασκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα αντικαταστήσουν τις παλιές δομές στο νησί, οι οποίες κλείνουν οριστικά.

Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, το Νότιο Αιγαίο πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ τίμημα – μεγαλύτερο από όσο του αναλογούσε – και κατόρθωσε να κρατήσει ψηλά την αξιοπρέπεια και τη φήμη, όχι μόνο των νησιών του, αλλά και της χώρας ολόκληρης, τιμώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό της.

Η θωράκιση των νησιών απέναντι σε καταστάσεις και κινδύνους αντίστοιχους αυτών που αντιμετωπίσαμε το 2015, δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση. Η γειτονία μας με την Τουρκία και η ιστορία, μας δείχνουν ότι οφείλουμε να λειτουργούμε στην βάση ενός συνεκτικού σχεδίου. Η προστασία των νησιών μας απαιτεί δράση και αποφάσεις που οδηγούν σε λύσεις. Η δε συντελεσθείσα αποσυμφόρησή των νησιών μας, αποδεικνύει και ποιοι τα σέβονται.

 

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.

Είναι δυναμικότητας 1540 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως:

960 άτομα γενικός πληθυσμός
100 ασυνόδευτα ανήλικα
480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 6 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, 5 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 ισόγειο των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.

 

Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση– Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Στη Δομή έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

kosnews24.gr