Φ.Ζαννετίδης : "Προβλήματα στην Αγροτική Παραγωγή από την Ανομβρία"
Περιφέρεια

Φ.Ζαννετίδης : “Προβλήματα στην Αγροτική Παραγωγή από την Ανομβρία”

Παρά την ανομβρία στη Ρόδο, οι εκτιμήσεις για την ελαιοκομική περίοδο, είναι πως θα έχουμε μια μέση παραγωγή ελαιολάδου.

Οι γεωργικές καλλιέργειες, σε ολόκληρη την Ελλάδα, βουλιάζουν, ύστερα από
ένα καλοκαίρι ξηρασίας και ένα άνυδρο φθινόπωρο.

Από τη Ροδόπη μέχρι την Κρήτη, αγρότες και τοπικοί παράγοντες περιμένουν τις… καταιγίδες ως μοναδική
τους σωτηρία.

Μετρούν οικονομικές απώλειες, μείωση της παραγωγής  και έχουν κάνει… ύμνο την παροιμία «στην αναβροχιά, καλό και
το χαλάζι…».

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται μοιάζουν «ανάσα» για τους αγρότες, που περιμένουν πώς και πώς λίγο νερό να μαλακώσει το χώμα στα
χωράφια τους.

Η ξηρασία και ιδιαίτερα η ανομβρία που παρατηρήθηκε τους μήνες του φθινοπώρου προκάλεσε δυσάρεστες συνέπειες στην μείωση της συγκομιδής. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να αγγίζει 40  βαθμούς Κελσίου, μια περίοδο άνθησης για τον καρπό της ελιάς, λειτούργησαν καταλυτικά στην μειωμένη παραγωγή.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της ανομβρίας στο νησί της Ρόδου και ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και σε τομείς, όπως η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο μετά από συνεχή αιτήματα των κατά τόπους περιφερειών να αναζητά πόρους για να αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Η πολύμηνη ανομβρία και η ξηρασία που προκλήθηκε από αυτήν έχει φέρει μεγάλο αριθμό αγροτών σε απελπισία, καθώς σε κάποια νησιά έχουν να δουν βροχή εδώ και περίπου δέκα μήνες,  δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε  ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζαννετίδης  η παρατεταμένη ανομβρία είναι το θέμα συζήτησης σε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα αυτό τον καιρό απασχολεί ευρέως τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μένουν… στάσιμες λόγω έλλειψης βροχών.

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι μέτρια, καθώς σε περίπου ένα μήνα θα ανοίξουν τα ελαιοτριβεία και θα αρχίσει η ελαιοκομική χρονιά, όμως ο καρπός δεν είναι κατάλληλος για παραγωγή λαδιού. Την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας το μάζεμα της ελιάς έχει αρχίσει και μάλιστα η τιμή του λαδιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

«Η ανομβρία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δενδρώδεις καλλιέργειες και εκεί φυσικά όπου είναι αδύνατο να υπάρξει νερό και πρέπει να ποτίζονται. Έχει επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία στα νησιά μας. Υπάρχουν νησιά που έχουν να δουν νερό για διάστημα δέκα μηνών. Αυτή η κατάσταση έχει προβληματίσει και το υπουργείο.

Εμείς αναζητούμε αποζημιώσεις από τους αρμοδίους, και γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης πόρων μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής καθώς η ανομβρία πλήττει όχι μόνο τα νησιά αλλά και άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας» δήλωσε

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας  Φιλήμονας Ζαννετίδης για ανομβρία  παραγωγή και ελαιοκομική περίοδο 

«Εδώ στην περιοχή μας μπορώ να πω ότι παρά την ανομβρία θα έχουμε μία μέση χρονιά σχετικά με την παραγωγή. Σε λίγο θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος αφότου διαπιστώσει η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα από τα φάρμακα για τη δακοκτονία ώστε να δώσει το «πράσινο φως» στα ελαιοτριβεία να ανοίξουν.

Πιστεύουμε η ποιότητα να είναι καλή. Στην ποιότητα δίνουμε μεγάλη σημασία και αυτό θα το δούμε από τα πρώτα δείγματα. Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ καλή η ποιότητα του λαδιού και φέτος»

«Η ανομβρία, δυστυχώς, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελαιοκαλλιέργειες, τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία  στα νησιά και μάλιστα σε μερικά από αυτά, η ανομβρία έχει ξεπεράσει τους 10 μήνες

Καταλαβαίνετε, πως αυτή η κατάσταση προβληματίζει και το Υπουργείο και τους φορείς, ενώ από τη δική μας πλευρά ως περιφερειακή αρχή, καταβάλλουμε προσπάθειες να βρούμε πόρους και αποζημιώσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά την ανομβρία στη Ρόδο, οι εκτιμήσεις για την ελαιοκομική περίοδο, είναι πως θα έχουμε μια μέση παραγωγή ελαιολάδου.

Σε λίγο καιρό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα δώσει το πράσινο φως στα ελαιοτριβεία για να ανοίξουν. Από τα πρώτα δείγματα θα δούμε και την ποιότητα του ελαιολάδου» επεσήμανε  ο κ. Ζαννετίδης.