Ο Δήμος Ρόδου εγκαθιστά συστήματα έξυπνης στάθμευσης (SMART PARKING) στο κέντρο της πόλης
Δήμος

Ο Δήμος Ρόδου εγκαθιστά συστήματα έξυπνης στάθμευσης (SMART PARKING) στο κέντρο της πόλης

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ιωάννης Καμπούρης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου Χρ. Πανάς, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την πορεία υλοποίησης της «ΕΞΥΠΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ – SMART PARKING» στην πόλη της Ρόδου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, έπειτα από τη λεπτομερή καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση των 1847 υφιστάμενων διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στο αστικό κέντρο της Ρόδου (1290 θέσεις στάθμευσης με πληρωμή, 232 θέσεις φορτοεκφόρτωσης οχημάτων κ εμπορευμάτων, 70 θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων, 24 Θέσεις ΑΜΕΑ, 231 θέσεις ελεύθερες), η ανατολική πλευρά του αστικού κέντρου της πόλης χωρίστηκε σε δυο ζώνες, Α και Β, όπως αποτυπώνεται στη σχετική φωτογραφία.
• Το τμήμα Α περικλείεται από τις οδούς: Αλ. Παπάγου, Πλατεία Ελευθερίας, Ιερού Λόχου, Αμερικής και Εθν. Μακαρίου.
• Το τμήμα Β περικλείεται από τις οδούς: Ιερού Λόχου, Πλατεία Ελευθερίας, Γ. Παπανικολάου, και Αμερικής.
Συνολικά στα δύο τμήματα Α και Β οι διαθέσιμες θέσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή Ελεγχόμενης Στάθμευσης ανέρχονται σε 470.
Συγκεκριμένα, για τις 151 διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Α προβλέπεται, μέσω της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. (e-Trikala A.E.), να τεθούν μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης το οποίο θα καταγράφει τη διαθεσιμότητά τους.
Αντίστοιχα, για τις 319 διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Β προβλέπεται, μέσω της πρότασης χρηματοδότησης στο Εθνικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, να τεθούν και αυτές μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης στο ίδιο ενιαίο σύστημα διαχείρισης το οποίο θα καταγράφει τη διαθεσιμότητά τους και θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος της στάθμευσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο αστικό κέντρο της Ρόδου.
«Το ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς και έξυπνης διαχείρισης (SMART PARKING) έχει ως στόχο τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της διαθεσιμότητας των θέσεων, περιορίζοντας έτσι την άσκοπη επιβάρυνση του αστικού κέντρου με περιττές κυκλοφοριακές κινήσεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ι. Καμπούρης.
Θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων & έξυπνες διαβάσεις πεζών
Επιπρόσθετα, μέσω της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. (e-Trikala A.E.), προβλέπεται η κατασκευή 4 θέσεων στάθμευσης φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Πλατεία Κουντουριώτη, 2 Θέσεων στη Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, καθώς και η κατασκευή «Έξυπνων Διαβάσεων Πεζών» στην Πλατεία Ελευθερίας έναντι Ευαγγελισμού, στη Νέα Αγορά, Έναντι του Νεωρίου, στην Πλατεία Ακαδημίας, καθώς και στην Οδό Γαλλίας.
«Όλες οι παραπάνω δράσεις προσβλέπουν στην μετατροπή του αστικού κέντρου της πόλης μας σε ένα ελκυστικά επισκέψιμο και ασφαλές κέντρο, τόσο για τον κάτοικο και τον επαγγελματία, όσο και για τον επισκέπτη του», επεσήμανε ο κ. Καμπούρης.