Προσοχή στα πρωτοβρόχια Οδηγοί προσοχή... με τους βρεγμένους δρόμους
Ελλάδα

Προσοχή στα πρωτοβρόχια Οδηγοί προσοχή… με τους βρεγμένους δρόμους

Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες, γι’ αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση και να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δρόμο. 

Οι καιρικές συνθήκες που αλλάζουν, η μικρότερη διάρκεια της ημέρας και οι δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς στη διαδρομή του, επιβάλλουν τη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία οδηγού και αυτοκινήτου.

Πώς να οδηγείτε με ασφάλεια το φθινόπωρο όπου οι μεταβλητές είναι πολλές και ακόμα και μια γνωστή διαδρομή, μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.What Car ?

Κατ’ αρχήν η ρύθμιση της ταχύτητας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την οδήγηση στις ευμετάβλητες συνθήκες του Φθινοπώρου. Στην περίοδο που η μέρα έχει «μικρύνει» αρκετά και το σκοτάδι πέφτει νωρίτερα. Η κίνηση με χαμηλότερη ταχύτητα είναι κλειδί για την αποφυγή πολλών δυσάρεστων εξελίξεων στη διαδρομή, όπου το φως μπορεί να έχει πέσει, ο δρόμος να είναι βρεγμένος εξαιτίας τοπικής βροχής ή τα φύλλα από τα δέντρα να έχουν μειώσει δραματικά την πρόσφυση των ελαστικών του αυτοκινήτου.

Οπότε, ο γενικός κανόνας της περιόδου είναι η μείωση της ταχύτητας κίνησης και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα. Όπως είναι η οδήγηση πάντα με φώτα ημέρας ή αν δεν διαθέτει το αυτοκίνητό σας, με τα φώτα πορείας ακόμα και όταν είναι μέρα. Η συννεφιά του Φθινοπώρου ή κάποια τοπική ομίχλη, μπορεί να χρειάζεται τη λεπτομέρεια αυτή για να μην αποτελέσει αφορμή για την αντιμετώπιση δυσάρεστης έκπληξης.

Ακόμα και για τις περιπτώσεις που τα αυτοκίνητα έχουν αυτόματη ενεργοποίηση φώτων, αυτή μπορεί να μην λειτουργεί με την ομίχλη ή το απογευματινό φως, οπότε πρέπει να προτιμάται η χειροκίνητη ενεργοποίηση. Για να είναι όλα εντάξει και ελεγμένα, είναι σημαντικό να προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος του συστήματος φωτισμού, αν δουλεύουν όλες οι λάμπες του αυτοκινήτου και αν είναι καθαρά τα φωτιστικά σώματα.

Σημαντικό επίσης είναι να ελεγχθούν και οι επιφάνειες πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι αισθητήρες ενεργοποίησης των φώτων και της αυτόματης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων. Εξίσου κρίσιμο στο πλαίσιο του ελέγχου, είναι να ελεγχθεί και η καλή κατάσταση των ελαστικών «λεπίδων» των υαλοκαθαριστήρων, που μετά από κάμποσα καλοκαίρια πάνω στο αυτοκίνητο, ενδεχομένως να έχουν ξεραθεί.

Στην καλύτερη δεν θα καθαρίζουν σωστά το παρμπρίζ, ενώ στη χειρότερη μπορεί ακόμα και να χαράξουν την επιφάνεια πάνω στην οποία κινούνται. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η κατάσταση του πίσω υαλοκαθαριστήρα, όπου υπάρχει. Το κόστος της αντικατάστασης είναι μικρό αλλά το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει η προβληματική λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων, είναι ασύμμετρα μεγάλο.

Σημαντικό για την ασφάλεια των μετακινήσεων, είναι και το θόλωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου. Η διαφορά της θερμοκρασίας μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, μαζί με το γεγονός της αύξησης στην υγρασία της ατμόσφαιρας, κάνει τα τζάμια να θολώνουν. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να είναι σίγουρο το ότι ο κλιματισμός λειτουργεί κανονικά, μια και είναι το στοιχείο- κλειδί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Φυσικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος του κλιματιστικού συστήματος, με τους αεραγωγούς να είναι καθαροί και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων πρέπει να υπολογίζεται και το φίλτρο της καμπίνας. Μάλιστα, στην εποχή του COVID-19, η συχνή αντικατάσταση του συγκεκριμένου φίλτρου, είναι μάλλον επιβεβλημένη- ίσως και συντομότερα από ότι ορίζει ο κατασκευαστής.