Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία Με παράνομη NOTAM «δεσμεύει» όλο το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης
Ελλάδα

Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία Με παράνομη NOTAM «δεσμεύει» όλο το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

Η ελληνογαλλική συμφωνία έχει εκνευρίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δείχνει να τραβάει το σκοινί στα άκρα.

Αυτή τη φορά με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο από σήμερα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου για ασκήσεις έρευνας  διάσωσης και… περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντά πως αυτό δεν γίνεται καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών. Tονίζει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνα) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων.

Σημειώνεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Σε διαρκή επιφυλακή η Αθήνα

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία μετά την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι στα «κάγκελα», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να στήσει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό θα το πετύχει είτε με νέα έξοδο ερευνητικού πλοίου ή πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχές όπου κινήθηκε παλαιότερα το Oruc Reis ή να οξύνει τα πνεύματα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με όχημα την παράνομη αλιεία από σκάφη της γειτονικής χώρας.

Η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που παρακολουθεί στενά την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, έχει ενταθεί λόγω της όξυνσης των τουρκικών αμφισβητήσεων, καθώς πλέον προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα μη αποστρατιωτικοποιημένα νησιά δεν είναι ελληνικά, αλλά και λόγω της ανακοίνωσης για την «επανεμφάνιση» του Oruc Reis στην Κύπρο. Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο τεταμένο με τις παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» (φωτ.) ανατολικά της Κρήτης, που επί της ουσίας επανέφερε στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται πρώτον, η εκ νέου έξοδος ερευνητικού πλοίου ή πλωτού γεωτρύπανου ή η δημιουργία σκηνικού έντασης εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με όχημα την παράνομη αλιεία από σκάφη της γειτονικής χώρας.