"Μα δε μπορείς να μην ερωτευτείς την Όλυμπο" : 2η μέρα για το Πρόγραμμα Οικοτουρισμού.
Περιφέρεια

“Μα δε μπορείς να μην ερωτευτείς την Όλυμπο” : 2η μέρα για το Πρόγραμμα Οικοτουρισμού.

Χθες Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, υλοποιήθηκε η 2η μέρα του πιλοτικού οικοτουριστικού πακέτου που θα αλλάξει τα τουριστικά δεδομένα της Καρπάθου!

Ξεκινώντας από τα Πηγάδια μετά από ένα πρωινό με μόνο παραδοσιακά ντόπια και ελληνικά προϊόντα, όπως καρπαθικα αυγά, βούτυρο, μέλι, μαρμελάδες σπιτικές, ψωμί φούρνου και φρούτα.

Στη συνέχεια η ομάδα των 6 επισκεπτών με τον κ. Ρεϊση, συντονιστή και βασικό οργανωτή του προγράμματος, κινήθηκε με προορισμό το βόρειο τμήμα του νησιού και πιο συγκεκριμένα την Όλυμπο.

Στην διαδρομή πραγματοποίησαν διαδοχικές στάσεις για φωτογράφιση στα εκπληκτικά τοπία του νησιού και μόλις έφθασαν στο χωριό τους καλεσμένους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη! Με την γιορτή για την απελευθέρωση της Ολύμπου σε εξέλιξη οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν την κατάθεση στεφάνων, τα νέα κορίτσια του χωριού ντυμένα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και την κεντρική πλατεία του χωριού γεμάτη κόσμο και ντυμένο στα γιορτινά του.

Στην συνέχεια επισκεύτηκαν το εργαστήριο του κου Πρεάρη και είδαν αναλυτικά τα στάδια κατασκευής των παραδοσιακών παπουτσιών. Τα διαφορετικά σχέδια αλλά έμαθαν και πότε φοριέται το κάθε ένα από αυτά.

Έπειτα βρέθηκαν σε ένα καρπάθικο σοφά. Εκεί με την εμπειρία των σπιτιών από τις Μενετές είχαν δυνατότητα να παρατηρήσουν τις διαφορές των σπιτιών σε σχέση με της Νότιας Καρπθου.

 

Στην συνέχεια, πάντοτε με τον συντονισμό του κ. Ρεϊση, είδαν τις παραδοσιακές φορεσιές και τις παραλλαγές τους. Μάλιστα έγινε αναλυτική παρουσίαση,  για το πότε φοριέται η κάθε μία από αυτές.

Αργότερα επισκέφθηκαν το εργαστήρι του Νίκου Νταή, ο οποίος έδειξε τον τρόπο κατασκευής παρασδοσιακών οργάνων μουσικής, λύρα, τσαμπούνα και λαούτο και θαύμασαν τις χειροποίητες δημιουργίες του .

Το απόγευμα η ομάδα χαλάρωσε, στάθηκε ψηλά στους μύλους της Ολύμπου και  απόλαυσε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στα δυτικά του χωριού.

Στη συνέχεια και ενώ ο ήλιος είχε κρυφτεί μέσα στη θάλασσα, το πρόγραμμα συνέχιζε με αμείωτο ρυθμό. Ο εφημέριος της Ολύμπου, πατήρ Ιωάννης, έκανε ξενάγηση στην κεντρική εκκλησία του χωριού και έδωσε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον Ναό της Παναγίας στο πλατύ.

Ακολούθησε το δείπνο με ζωντανή καρπάθικη μουσική. Εκεί βέβαια δεν έλλειψε ο χορός! Οι καλεσμένους έμαθαν τους πραδοσιακούς  χορούς της Καρπάθου. Στο τέλος της δεύτερης βραδιάς μια ακόμη έκπληξη περίμενε τους καλεσμένους. Πηγαίνοντας για τα δωμάτια, μέσα στην απόλυτη ησυχία και τη μαγεία της νύχτας, μπόρεσαν να παρατηρήσουν τα αστέρια και το φεγγάρι.

Σήμερα ξεκινά η Τρίτη μέρα, στην ουσία πρόκειται για την πρώτη πεζοπορική μέρα του προγράμματος, με την διαδρομή Αυλώνα – Βρυκούντα στο πρόγραμμα.

Να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα που τρέχει στην Κάρπαθο έχει ανεξάρτητη χρηματοδότηση!

 

karpathiakanea.gr