Ρόδος : Τουρισμός με πληρότητες και τον Οκτώβριο
Τουρισμός

Ρόδος : Τουρισμός με πληρότητες και τον Οκτώβριο

Οι προορισμοί που κρατούν ακόμη “ζωντανή” την τουριστική ζήτηση

Μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί εξακολουθούν να υποδέχονται τουρίστες από το εξωτερικό, με τη φετινή σεζόν να επεκτείνεται και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτονται στο recovery-tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας που είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα, ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, των Χανίων, της Σαντορίνης, της Ζακύνθου και της Μυκόνου.

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι πως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες 550 χιλιάδες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, ενώ την εβδομάδα 11 με 17 Οκτωβρίου ακόμη 516 χιλιάδες θέσεις από το εξωτερικό.

Οι κύριες αγορές από όπου έρχονται τουρίστες είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Υψηλά οι πληρότητες

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η μέση πληρότητα στα καταλύματα της χώρας το Σεπτέμβριο ήταν στο 63%, όμως σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, η πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν ακόμη υψηλότερες, αγγίζοντας μέχρι και το 80% στα μέσα του μήνα.

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της αγοράς, τον Οκτώβριο οι πληρότητες κινούνται στο 60-70%. Δεν αποκλείουν μάλιστα η τουριστική περίοδος φέτος να κρατήσει μέχρι και το Νοέμβριο.

Ο Σεπτέμβριος- και όπως όλα δείχνουν και ο Οκτώβριος – ακολουθούν τις πολύ καλές επιδόσεις του καλοκαιριού.

Τα στατιστικά της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται έδειξαν πως φέτος τον Αύγουστο Αύγουστο, σε σύγκριση με πέρσι, η άνοδος της επιβατικής κίνησης έφτασε το 83%.

Οι επιβάτες συνολικά άγγιξαν τα 4,46 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 2,21 εκατομμύρια ήταν στα αεροδρόμια, της Κω, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σκιάθου και της Σάμου.

Στο οκτάμηνο συνολικά , από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διακινήθηκαν 10,4 εκατομμύρια ταξιδιώτες από 5,5 εκατομμύρια το οκτάμηνο του 2020.

Η αύξηση έφτασε 89,5%. Από το σύνολο των 10,4 εκατομμυρίων επιβατών, τα 8,16 εκατομμύρια αφορούσαν σε κίνηση εξωτερικού (άνοδος 127% σε σύγκριση με πέρσι). Το αεροδρόμιο της Μυκόνου κατέγραψε άνοδο 167,1% της επιβατικής κίνησης, αγγίζοντας συνολικά τις 770 χιλ. επιβάτες. Η Σαντορίνη είχε αύξηση 155,7% με 965 χιλ. επιβάτες και η Ρόδος  139% και με 1,98 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται πως στο επτάμηνο, ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, σύμφωνα με τη Fraport Greece, διαμορφώθηκε σε 6.015.197 από 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αντιστοιχώντας σε αύξηση 94,6%.

 

Πηγή    capital.gr      Φωτο   P. Cheimonettos