Μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΕΔ για επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας
Ρόδος

Μνημόνιο συνεργασίας του ΟΑΕΔ για 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

Πειραματική επαγγελματική σχολή στη Ρόδο

Από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Δημιουργούνται 7 Πειραματικά ΕΠΑΣ Μαθητείας στον τουρισμό   Σε ποιους απευθύνονται

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας ΟΑΕΔ – ΙΝΣΕΤΕ – Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Tη δημιουργία επτά Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, προβλέπει Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών που καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων του κλάδου, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές και ενισχύοντας την ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση. Οι Πειραματικές ΕΠΑΣ έχουν ως στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις επιχειρήσεις, τους μαθητευόμενους και την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω της συνεργασίας με φορείς και κοινωνικούς εταίρους για το σχεδιασμό και τη στενότερη διασύνδεση των προγραμμάτων με τις ανάγκες της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, τα βασικότερα σημεία σχετικά με τη λειτουργία των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών έχουν ως εξής:

– Οι σπουδές είναι διετείς.
– Απευθύνονται σε νέους και νέες από 18 έως 25 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση και έχουν πτυχίο Αγγλικών, Γαλλικών ή Γερμανικών επιπέδου Β2.
– Αφορούν στις ειδικότητες Τεχνίτη Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτη Επισιτισμού και Υπαλλήλου Εξυπηρέτησης Πελατών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
– Οι Πειραματικές ΕΠΑΣ θα λειτουργήσουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Πάτρα και τη Ρόδο.
– Θα εφαρμόσουν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με τη Μαθητεία (μάθηση σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση) σε επιχειρήσεις.
– Το θεωρητικό μέρος θα υλοποιείται στις Σχολές, από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.
– Η Μαθητεία θα λαμβάνει χώρα στις επιχειρήσεις και θα πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
– Η συνεργασία των τριών φορέων εγγυάται την τοποθέτηση όλων των μαθητευόμενων σε θέσεις μαθητείας, σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων).
– Και οι τρεις φορείς θα μεριμνήσουν για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητευόμενων μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.
– Οι εγγραφές θα αρχίσουν εντός του Οκτωβρίου.
– Τα θεωρητικά μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι κατά τα έτη 2013-2017 ο ΟΑΕΔ και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συμμετείχαν και υλοποίησαν επιτυχώς το πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης MENDI, όπου λειτουργήσαν σε δύο τότε Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Άλιμος και Ηράκλειο Κρήτης) ειδικότητες στον κλάδο του τουρισμού, με τα θεωρητικά μαθήματα να πραγματοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο – Απρίλιο) και τη μαθητεία “Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο” κατά τους θερινούς μήνες (Μάιο – Οκτώβριο).

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με ποσοστό 97% των 140 νέων που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, να εργάζονται σήμερα σε υπεύθυνες θέσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, κατά κύριο λόγο στις ίδιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που εκπαιδεύτηκαν.