Έκθεση: Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στον κόσμο σε θέματα κυβερνοασφάλειας
Ελλάδα

Έκθεση: Η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στον κόσμο σε θέματα κυβερνοασφάλειας

Στην πρώτη θέση σε θέματα κυβερνοασφάλειας κατατάσσει την Ελλάδα η ετήσια έκθεση του Δείκτη Ποιότητας Ψηφιακής Ζωής (DQL).

Η μελέτη, η οποία καλύπτει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, διεξάγεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark και αξιολογεί τις χώρες με βάση ένα σύνολο πέντε θεμελιωδών πυλώνων ψηφιακής ευημερίας.

Συνολικά, η Ελλάδα παρουσίασε μικρή πτώση σε σχέση με το 2020, καθώς από την 37η θέση βρέθηκε στην 38η. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση, ενώ η Ισπανία καταλαμβάνει την 1η θέση στη Νότια Ευρώπη, ακολουθούμενη στενά από την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Η έρευνα δείχνει ότι από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, η ταχύτητα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί κατά 133 %. Ωστόσο, η ψηφιακή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα έχει περιθώρια βελτίωσης. Η χώρα υστερεί στην οικονομική προσιτότητα του διαδικτύου, καθώς για 1GB των φθηνότερων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται περίπου 12 λεπτά εργασίας. Συγκριτικά, στην Τουρκία και τη Ρουμανία, οι άνθρωποι θα πρέπει να εργαστούν 8 φορές λιγότερο για να αντέξουν οικονομικά το κινητό διαδίκτυο.

Ποια είναι τα βασικά ευρήματα για την Ελλάδα

– Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ηλεκτρονική ασφάλεια στον κόσμο. Οι 13 πρώτες χώρες με την υψηλότερη κατάταξη στην ηλεκτρονική ασφάλεια είναι όλες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ηγούνται στην εφαρμογή πολιτικών κυβερνοασφάλειας και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τους.

– Η ποιότητα του διαδικτύου θα μπορούσε να είναι καλύτερη καθώς σημείωσε μείωση 19% από πέρυσι. Η μελέτη δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 76η θέση στην ευρυζωνική ταχύτητα παγκοσμίως και στην 84η θέση στη σταθερότητα του κινητού διαδικτύου.

«Οι ψηφιακές ευκαιρίες αποδείχθηκαν πιο σημαντικές από ποτέ κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19, τονίζοντας τη σημασία που έχει για κάθε χώρα να εξασφαλίσει πλήρως απομακρυσμένες επιχειρησιακές δυνατότητες για τις οικονομίες της», εξηγεί ο Vytautas Kaziukonis, διευθύνων σύμβουλος της Surfshark.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για τρίτη συνεχή χρονιά, συνεχίζουμε την έρευνα Digital Quality of Life, η οποία παρέχει μια ισχυρή παγκόσμια προοπτική για το πώς οι χώρες υπερέχουν ψηφιακά. Ο δείκτης θέτει τη βάση για ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με το πώς η ψηφιακή πρόοδος επηρεάζει την ευημερία μιας χώρας και πού μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις».

Σε μια συνολική εικόνα, 6 από τις 10 χώρες που κατέχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες βρίσκονται στην Ευρώπη, ακολουθώντας την περσινή τάση. Η Δανία καταλαμβάνει την 1η θέση στην DQL για δεύτερη συνεχή χρονιά και ακολουθείται από τη Νότια Κορέα. Η Φινλανδία βρίσκεται στην 3η θέση, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των 110 χωρών που αξιολογήθηκαν. Οι 5 τελευταίες χώρες είναι η Αιθιοπία, η Καμπότζη, το Καμερούν, η Γουατεμάλα και η Αγκόλα.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως χώρα με την υψηλότερη ποιότητα ψηφιακής ζωής στην Αμερική, ενώ η Νότια Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ασία. Μεταξύ των χωρών της Αφρικής, οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής απολαμβάνουν την υψηλότερη ποιότητα ψηφιακής ζωής, ενώ η Αυστραλία κατέχει την πρώτη θέση στην Ωκεανία, ξεπερνώντας τη Νέα Ζηλανδία σε διάφορους ψηφιακούς τομείς.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης

– Η ευρυζωνικότητα είναι παγκοσμίως λιγότερο προσιτή φέτος. Συγκρίνοντας τις χώρες που περιλαμβάνονται τόσο στην περσινή όσο και στην φετινή έκθεση, οι άνθρωποι θα πρέπει να εργαστούν 11% περισσότερο (25 λεπτά περισσότερο) για να έχουν την οικονομική δυνατότητα ευρυζωνικού διαδικτύου το 2021. Ωστόσο, θα πρέπει να εργαστούν 29% λιγότερο (28 λεπτά λιγότερο) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η έρευνα DQL 2021 εξέτασε έναν συνολικό πληθυσμό άνω των 6,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων όσον αφορά πέντε βασικούς πυλώνες και 14 υποστηρικτικούς δείκτες που παρέχουν μια ολοκληρωμένη μέτρηση. Η μελέτη βασίζεται σε πληροφορίες ανοικτού κώδικα που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House, τη Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών και άλλες πηγές.

ertnews.gr