Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο 3ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
Δήμος

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο 3ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ρόδος μας, υποδέχεται με πολλή χαρά το 03ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου & Διεθνούς Πολιτικής, Ρόδου-Καστελόριζου, το οποίο, χρόνο με το χρόνο, καταξιώνεται ως κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου στη χώρα μας, για μείζονα ζητήματα της διπλωματικής & γεωπολιτικής συγκυρίας. Και ταυτόχρονα, η διεξαγωγή του, εδώ στη Ρόδο, στο Καστελόριζο, στο ακριτικό Νότιο Αιγαίο, έχει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, για την αποφασιστικότητα όλων μας, στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, της πατρίδας μας.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, έχοντας το προνόμιο να απευθύνομαι, σε ένα τόσο έγκριτο, & υψηλού επιπέδου ακροατήριο, να κάνω μία επισήμανση, για τις προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Που εμείς εδώ τις βιώνουμε καθημερινά & άμεσα, είτε πάνω από τα κεφάλια μας, είτε στις ακτές μας. Για εμάς, το Αιγαίο θα είναι πάντα μπλε, ο αφρός του κύματος πάντα λευκός, και θα λάμπει πάντα ο ελληνικός δυνατός, λαμπερός ήλιος.

Αυτή είναι η ψυχή, του ακρίτα νησιώτη. Αυτή είναι η αποφασιστικότητα μας, που έχει σφυρηλατηθεί μέσα στο χρόνο. Θέλουμε τη Φιλία, την καλή Γειτονία, τον Αλληλοσεβασμό. Θέλουμε να είμαστε καλοί γείτονες, σε μια καλή, και όχι σε μια κακή γειτονιά. Γιατί αυτό, είναι προς το συμφέρον όλων μας. Αλλά δεν σταματάμε και να θωρακίζουμε, τον τόπο μας.

Γι’ αυτό επιτρέψτε μου, με δυο (2) λόγια, να σας περιγράψω τι κάνουμε, ως αυτοδιοίκηση.

Πρώτα απ’ όλα, είμαστε δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά τους, και παρέχοντας κάθε ενδεδειγμένη διευκόλυνση. Είναι το ελάχιστο, που μπορούμε να κάνουμε, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στα νησιά μας, εγγυώνται την ακεραιότητα της πατρίδας μας, και εμπεδώνουν το αίσθημα της ασφάλειας, στην καθημερινότητά μας.

Δεύτερον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΔΕΝ κάνει Εξωτερική Πολιτική. Εμπιστευόμαστε την Εθνική Εξωτερική Πολιτική, τον Πρωθυπουργό, και την Κυβέρνηση, της πατρίδας μας. Η δική μας ευθύνη, αφορά στην ανάπτυξη και την πρόοδο, του τόπου μας. Αυτή είναι η ασπίδα μας.

Να έχουμε μεγάλες, ιδιωτικές επενδύσεις. Να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Να προσελκύουμε κόσμο στα νησιά μας, για να εργαστεί, για να δημιουργήσει, για να επιχειρήσει. Να φροντίζουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον μας, και το οικολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας, καθώς, τα νησιά μας ζουν από τον τουρισμό, και τα κριτήρια επιλογής προορισμών, στην παγκόσμια αγορά, γίνονται όλο και πιο «πράσινα».

Σε αυτό το καθήκον, ανταποκρίνεται ο Δήμος Ρόδου, με όσες δυνάμεις έχει, αλλά και με τις συνεργασίες, που κάνει, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τα αρμόδια Υπουργεία, με τους παραγωγικούς φορείς, με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η χώρα, τα επόμενα χρόνια, έχει μια ιστορική ευκαιρία, για την αναβάθμισή της, κάτι που σημαίνει και αναβάθμιση, της εθνικής ισχύος της. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», και οι πολύτιμοι πόροι του, πρέπει να πιάσουν τόπο, και να δώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο επιχειρούμε και στο νησί μας. Εργαζόμαστε υπεύθυνα, και με σχέδιο, για τη «Ρόδο 2.0», και είμαστε αποφασισμένοι, με συνεργασία, με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, να πετύχουμε αυτή τη μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση, για το νησί μας, που θα μεταφράζεται, και στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, για κατοίκους, και επισκέπτες.

Μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, κανένας ΔΕΝ μπορεί μόνος του. Χρειάζεται, να ενώνονται πολλές δυνάμεις, πολλά χέρια, πολλές ιδέες, για να τις ξεπεράσουμε, και να βγούμε νικητές. Γύρω μας, πάντα θα υπάρχουν ανταγωνιστές, σε όλα τα επίπεδα. Το ζήτημα είναι, τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι, για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό.

Την απάντηση, την ξέρουμε. Την έχουμε δώσει ήδη, με το τουριστικό θαύμα της Ρόδου, στις προηγούμενες δεκαετίες. Όταν ενωμένοι κοιτάζουμε, όλοι μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση, όταν κάθε μέρα φροντίζουμε, να γινόμαστε καλύτεροι, σε αυτό που κάνουμε, όταν ως κοινωνία πιστεύουμε, στην αξία της ευγενικής άμιλλας, και ΟΧΙ του φθόνου, τότε πράγματι, μπορούμε να βάζουμε ψηλά, τον πήχη των προσδοκιών μας, και να περνάμε από πάνω. Κερδίζοντας φίλους σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας το μέλλον του τόπου μας, και των παιδιών του.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, και τον Πρόεδρό της, Καθηγητή Στέλιο Περράκη, για το έργο που κάνουν, και για την ευκαιρία που δίνουν, σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν εθνικό πρόσημο, να έρθουν στο κέντρο, του Δημόσιου Διαλόγου. Γι’ αυτό, θέλω να ευχηθώ, κάθε επιτυχία στις εργασίες του 03ου Συμποσίου, και τα συμπεράσματά του, να αποτελέσουν γόνιμη συνεισφορά, στον υπεύθυνο σχεδιασμό, του εθνικού μας μέλλοντος.