Χουλιάρας για τους σεισμούς στη Νίσυρο: «Έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες»
Ελλάδα

Χουλιάρας για τους σεισμούς στη Νίσυρο: «Έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες»

Στον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ σήμερα στη Νίσυρο  αναφέρθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία της δόνησης των 5,7 Ρίχτερ που είχαμε πριν ένα μήνα, η οποία δεν προκαλεί ζημιές καθώς έχει επίκεντρο στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Νισύρου και Τήλου. «Είναι μια έντονη δραστηριότητα που έχει ανησυχήσει τους κατοίκους. Την παρακολουθούμε και πιστεύουμε να πάει ομαλά» είπε.

Αναφερόμενος στα  7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό είπε: «Ο σεισμός έγινε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη όπου συγκρούονται πέντε τεκτονικές πλάκες. Ο πιο φονικός είχε γίνει το 1985, όταν 10.000 άνθρωποι είχαν χάσει τις ζωές τους από 8,1 Ρίχτερ και στις 7 Σεπτεμβρίου του 2017, όπου σημειώθηκε πάλι το “φαινόμενο των 8 Ρίχτερ” με 8,2 βαθμούς της κλίμακας. Τότε πέθαναν 100 άτομα γιατί το επίκεντρο ήταν μακριά από μεγάλη πόλη. Ο σημερινός είναι 7 Ρίχτερ αλλά έγινε μόλις 10 χμ από το Ακαπούλκο. Περιμένουμε σημαντικές ζημιές» είπε ο κ. Χουλιάρας.

Πρόσθεσε πως το Μεξικό είναι μία χώρα που έχει κάνει βήματα στην αντισεισμική θωράκιση μετά το 1985 και έχει στήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς.