Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου

“Mαϊμού” εμβολιασμοί στον Παλαμά Καρδίτσας

0

 

Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με εικονικούς εμβολιασμούς δεκάδων πολιτών ξέσπασε στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας.

 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αλήθεια» της Καρδίτσας, διοικητική υπάλληλος του Κ.Υ. έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και βεβαίωνε εμβολιασμούς για COVID-19 πολιτών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο εμβολιαστικό κέντρο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τυχαία παρατήρηση ότι έλειπε η σφραγίδα γιατρού από ορισμένα έγγραφα που συμπληρώνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα, η οποία έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς πολιτών, μόνο για το μήνα Αύγουστο.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η ελεγχόμενη υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση της προσωρινά, ενώ διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και μιας νοσηλεύτριας.

Πήγαινε και σε ώρες εκτός βάρδιας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αλήθειας», η διοικητική υπάλληλος εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και όταν ήταν στη βάρδια της έμπαινε παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της γιατρού. Αρχικά, άρχισε να κινά υποψίες το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα στην υπηρεσία της.

Όταν την ρωτούσαν ποιος ήταν ο λόγος, απαντούσε ότι είχε αφήσει κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί, κάτι που δεν γίνονταν πιστευτό.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκαν κάποια έγγραφα που συμπληρώνει ο κάθε εμβολιασμένος, τα οποία δεν έφεραν όπως προβλέπεται υπογραφή και σφραγίδα γιατρού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση της έρευνας βρέθηκαν 13 άτομα που εμφανίζονταν εικονικά να έχουν εμβολιαστεί. Ακολούθως ο αριθμός ανέβηκε στο 35 και τώρα βρίσκονται ήδη στα 47, ενώ η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ακριβές μέγεθος του σκανδάλου.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από ορισμένες πηγές, ο αριθμός των εικονικών εμβολιασμών που έχει ως τώρα αποκαλυφθεί αφορά μόνο τον Αύγουστο, και ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε προηγούμενους μήνες.

Από τη Βόρεια Ελλάδα οι εικονικά εμβολιασθέντες

Ένα σημαντικό στοιχείο που έχει προκύψει από την έως τώρα διερεύνηση της υπόθεσης είναι ότι η πλειονότητα των εικονικά εμβολιασμένων μένουν μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών διαμένουν στον τόπο καταγωγής της υπαλλήλου που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Οι συγκεκριμένοι πολίτες έκλειναν ραντεβού για το εμβόλιο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπως όλα δείχνουν σε συνεννόηση με την υπάλληλο, η οποία έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και τσέκαρε τον «μαϊμού» εμβολιασμό χωρίς οι συγκεκριμένοι πολίτες να εμφανιστούν καν στο Κέντρο Υγείας.

Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για αντιεμβολιαστές, οι οποίοι για διάφορους λόγους ήθελαν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να έχουν ελεύθερη πρόσβαση είτε στην εργασία τους είτε σε άλλους χώρους.

Από αρμόδιες πηγές διατυπώνονταν υποψίες πως και η ίδια η εμπλεκόμενη υπάλληλος ενδεχομένως δεν έκανε στην πραγματικότητα το εμβόλιο, παρόλο που εργαζόταν σε ένα ευαίσθητο πόστο στο εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ. Παλαμά.

Επίσης, ερευνάται το ενδεχόμενο στο σκάνδαλο να έχει συμμετοχή και μια νοσηλεύτρια. Επίσης, διερευνώνται τα κίνητρα της υπαλλήλου και το κέρδος που είχε από αυτή την παράνομη δραστηριότητα συνεχιζόμενη, που έχει αναθετεί στον αρμόδιο Υποδιοικητή της 5ης Υ.Π.Ε κ. Ηλία Τσιαούση και αναμένεται να είναι έτοιμη σε μια εβδομάδα, θα βάλει, ακόμα, στο «μικροσκόπιο» το πού κατέληγαν οι δόσεις εμβολίου που περίσσευαν μέσα από αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

Η υπάλληλος έχει απομακρυνθεί προσωρινά από τη θέση της και μετά από έγγραφο που έστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παλαμά στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Φώτη Σερέτη, αυτός διέταξε ΕΔΕ.

Πλεύρης: Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά

Στο εισαγγελέα παραπέμπει ο υπουργός Υγειάς Θ.Πλεύρης τις καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας. Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο Twitter «αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

 

————————————————————————————————————————————————————-

Συναγερμός στο Υπ. Υγείας με την κομπίνα στο Κ.Υ. Παλαμά – «Αγνοούνται» τα φιαλίδια

Πώς δρούσε η υπάλληλος καταφέρνοντας να μην γίνει για καιρό αντιληπτή – Είχε συνεργό;

«Κραδασμούς» στο Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμα εμβολιασμών προκαλεί η αποκάλυψη του σκανδάλου με τα εικονικά πιστοποιητικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως έρχεται ειδικός νόμος για τα τους «μαϊμού» εμβολιασμούς.

Όπως έγινε γνωστό, υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά βεβαίωνε στο σύστημα εμβολιασμού ότι πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο ενάντια στην covid19, χωρίς αυτοί να έχουν βρεθεί καν στο εμβολιαστικό κέντρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», η υπάλληλος, όταν ήταν στην βάρδια της, είχε εκμεταλλευτεί την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης ιατρού και με τους κωδικούς της, έμπαινε παράνομα στο σύστημα εμβολιασμών όπου βεβαίωνε ότι πολίτες είχαν εμβολιαστεί ενώ ουσιαστικά δεν είχαν περάσει καν από την πόλη του Παλαμά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που ήθελαν να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο, έκλειναν ραντεβού για εμβόλιο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, προφανώς σε συνεννόηση με την υπάλληλο που τσέκαρε στο σύστημα ότι το εμβόλιο έγινε.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τυχαία παρατήρηση ότι έλειπε η σφραγίδα γιατρού από ορισμένα έγγραφα που συμπληρώνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το ξεκίνημα της έρευνας, αρχικά βρέθηκαν 13 άτομα, ακολούθως ο αριθμός ανέβηκε στο 35 και τώρα βρίσκονται ήδη στα 47, ενώ η έρευνα προχωράει και κανείς δεν ξέρει πόσα άτομα θα αποκαλυφθεί ότι έχουν κάνει ψεύτικο εμβολιασμό, ενώ το δημοσίευμα σημειώνει πως πιθανόν ο αριθμός αυτός των ψεύτικων εμβολιασμένων να είναι μόνο για τον μήνα Αύγουστο.

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση, καθώς έχει παραβιαστεί επανειλημμένα το σύστημα που δέχεται τα στοιχεία των εμβολιασμών, ενώ «αγνοούνται» και τα φιαλίδια με το εμβόλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος της άμεσης αντίδρασης του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί πώς η υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά βρέθηκε να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να δίνει δεκάδες πιστοποιητικά σε ανεμβολίαστους.

Επίσης, εξετάζεται αν η συγκεκριμένη γυναίκα είχε συνεργό και αν είχε δημιουργήσει «φάμπρικα» με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού βγάζοντας χρήματα από αρνητές του εμβολίου που ήθελαν να πάρουν το «χαρτί» χωρίς να τους αγγίξει η βελόνα.

Ερωτηματικό επίσης παραμένει το πού πήγαν τα πολύτιμα φιαλίδια με το εμβόλιο, τα οποία περίσσευαν εξαιτίας της παράνομης αυτής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταμέτρηση δεν βρέθηκαν παραπάνω εμβόλια, όπως θα έπρεπε. Επομένως, πού πήγαν τα εμβόλια; Τα έχουν κρύψει κάπου ή μήπως έχουν καταλήξει στα σκουπίδια; Σε αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα καλείται να απαντήσει τόσο η υπάλληλος, όσο και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παλαμά.

Η τοπική κοινωνία στον Παλαμά Καρδίτσας είναι θορυβημένη από την υπόθεση, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους της θεσσαλικής πόλης να καταθέσουν στην Αστυνομία οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία γνωρίζουν για τη δράση της υπάλληλου ή ακόμα και των γιατρών και των νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας.

Το ζήτημα όμως ξεπερνάει τα όρια του Παλαμά και της Θεσσαλίας, μιας και η υπάλληλος είχε μοιράσει δεκάδες πιστοποιητικά στη βόρεια Ελλάδα, ειδικά σε άτομα του συγγενικού της περιβάλλοντος, με τις Αρχές να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να βρουν αυτούς που πήραν τα παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, απομακρύνοντας παράλληλα από τη θέση της την υπάλληλο, ενώ διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και μιας νοσηλεύτριας.

 

Πηγές: Euro2day    skai.gr

Leave A Reply