Ο γονιός που κατηγορείται για έμφυλη βία δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά του
Ελλάδα

Ο γονιός που κατηγορείται για έμφυλη βία δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά του

Η έμφυλη βία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο με αποτέλεσμα οι νομικοί να “φωνάζουν” για αλλαγή της νομοθεσίας και οι κυβερνήσεις στις χώρες της Ευρώπης να προβαίνουν σε αλλαγές του ποινικού κώδικα ώστε να μπει ένα φρένο στο φαινόμενο των “νταήδων” που ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

Γονιός κατηγορούμενος για έμφυλη βία δε θα βλέπει τα παιδιά του

Είναι χαρακτηριστικό το τραγικό περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Απρίλιο στην Ισπανία όπου ένας πατέρας που κρατούσε τις δύο μικρές κόρες του χωρίς άδεια, πιθανότατα νάρκωσε και σκότωσε τα κορίτσια και έπειτα τα έριξε στη θάλασσα στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Ο Tomás Gimeno φέρεται να σκότωσε τις κόρες του, Olivia Zimmermann Gimeno, 6 ετών και Anna Zimmermann Gimeno, 13 μηνών, για να εκδικηθεί τη μητέρα τους, Beatriz Zimmermann για το διαζύγιό τους.

Ο γονιός που κατηγορείται για έμφυλη βία δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά του

Μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό η Ισπανία έκανε ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας με την νέα νομοθεσία. Ο νέος νόμος της Ισπανίας για την ενδοοικογενειακή βία προβλέπει ότι ο γονιός που έχει κατηγορηθεί για βία στα πλαίσια της οικογένειας δεν θα έχει το δικαίωμα να βλέπει τα παιδιά μετά το διαζύγιο.

Γονιός κατηγορούμενος για έμφυλη βία δε θα βλέπει τα παιδιά του

Ο εισαγγελέας θα μπορεί να επιτρέπει την επίσκεψη του γονιού αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με τις μετέπειτα σχέσεις του ζευγαριού

Η μεταρρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή από χθες 3/09 από την ισπανική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Pedro Sanchez. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ο γονιός δεν θα μπορεί να επισκέπτεται τα παιδιά του μετά το διαζύγιο εάν έχει κριθεί ένοχος για φόνο ή απόπειρα φόνου, επίθεση ή κακοποίηση του/της συντρόφου του ή των παιδιών του ή αν υπάρχουν “βάσιμες ενδείξεις ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας”. Ωστόσο, ο εισαγγελέας θα μπορεί να επιτρέπει την επίσκεψη του γονιού αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με τις μετέπειτα σχέσεις του ζευγαριού.

Ισχυρή νομοθεσία για τις γυναικοκτονίες

Η Ισπανία είναι μια χώρα με ισχυρή νομοθεσία ως προς την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, το 2004 έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε νομοθεσία που θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα το φύλο του δράστη σε περιπτώσεις επιθέσεων. Ταυτόχρονα, από το 2003 η χώρα καταγράφει επισήμως τις γυναικοκτονίες ενώ από τότε μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία 1.111 γυναίκες έχουν σκοτωθεί από πρώην ή νυν σύντροφό τους, εκ των οποίων οι 33 φέτος.

 

ΠΗΓΗ: ipop.gr