H ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο συνέδριο Κινητικότητας
Δήμος

H ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο συνέδριο Κινητικότητας

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να καλωσορίσω στη Ρόδο, όλους τους συμμετέχοντες στις εργασίες του Συνεδρίου, και να συγχαρώ τους διοργανωτές, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, για τη διοργάνωση του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου, για την Έρευνα στις Μεταφορές, το οποίο έχει καταξιωθεί ως θεσμός. μέσα στην πορεία των χρόνων.

Η φετινή διοργάνωση, με τον θεματικό τίτλο “Κινητικότητα του Μέλλοντος & Ανθεκτικές Μεταφορές: Ο δρόμος προς την Καινοτομία”, δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή της Ρόδου, ως τόπου διοργάνωσης. Όχι μόνο, γιατί η Ρόδος είναι ένας παγκόσμιος συνεδριακός προορισμός, έχοντας αποτελέσει διαχρονικά, την επιλογή μεγάλων συνεδριακών διοργανώσεων και κορυφαίων διεθνών εκδηλώσεων, αλλά γιατί η Ρόδος είναι, εν κινήσει.

Είναι εν κινήσει, προς ένα μέλλον Βιώσιμο, Πράσινο, Έξυπνο. Με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, και με ποιότητα στην καθημερινότητα, πρωτίστως των κατοίκων της, αλλά και των επισκεπτών της.

Αυτός είναι ο στόχος μας, και ως Δημοτική Αρχή, σε αυτόν είμαστε δεσμευμένοι, έναντι των πολιτών. Γι αυτό τον στόχο, εργαζόμαστε καθημερινά, σε πολλά μέτωπα. Από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, και των υδάτων, μέχρι την προστασία του φυσικού κάλλους του νησιού μας, και του πλούσιο πολιτιστικού αποθέματός του.

Η βιώσιμη, πράσινη, έξυπνη και ασφαλής Ρόδος, είναι η προτεραιότητά μας. Είναι ζήτημα ζωής, για το νησί μας. Για όλους τους Ροδίτες, που είτε άμεσα, είτε έμμεσα, το επίπεδο της ζωής τους, εξαρτάται από την τουριστική ευημερία. Για αυτό, και είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις παγκόσμιες τάσεις, και να συμβάλλουμε θετικά, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας, και να θωρακίσουμε το brand «Ρόδος».

Η εμπειρία της πανδημίας, αλλά και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, λειτουργεί ως καταλύτης, επιτάχυνσης για παγκόσμιες τάσεις στην τουριστική αγορά, που προϋπήρχαν μεν, αλλά τώρα έρχονται με ένταση, στην κορυφή των προκλήσεων, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, επιλέγουν, και θα συνεχίσουν με γεωμετρική πρόοδο, να επιλέγουν, προορισμούς για τις διακοπές τους, με οικολογικά κριτήρια.

Η Ρόδος συντονίζεται στη συχνότητα του μέλλοντος. Αναδεικνύεται πρωτοπόρος, στην εφαρμογή φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον πολιτικών, με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάδειξή της, σε Πράσινο, Παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό.

Υπηρετούμε λοιπόν καθημερινά ένα πράσινο όραμα, για το νησί μας, και το κάνουμε με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, και όχι περπατώντας την «πεπατημένη» του παρελθόντος, που μέχρι σήμερα, δεν οδήγησε πουθενά.

Εμείς ξεκινήσαμε να διανύουμε το δρόμο, που οδηγεί στη βιώσιμη Ρόδο, του μέλλοντος, και το κάνουμε με ηλεκτροκίνηση!

Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου, και των χαμένων ευκαιριών. Είναι η ώρα των λύσεων. Κι εμείς, αυτό κάναμε!

Ήδη από τη σεζόν του 2020, εφαρμόσαμε τη δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών, εντός της Μεσαιωνικής πόλης, με ηλεκτροκίνητα οχήματα (τύπου Golf Cars), σε προκαθορισμένες διαδρομές, και αυξημένη συχνότητα, κατά τα πρότυπα αστικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά ΑμΕΑ.

Δεν συζητάμε πια. Τώρα εφαρμόζουμε και υλοποιούμαι. Βήμα–βήμα. Πρώτος στόχος μας είναι, μια αποκλειστικά ηλεκτρικά κινούμενη Μεσαιωνική Πόλη, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης, που είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, και έχει εμβληματική σημασία, για το νησί μας.

Και στη συνέχεια, μια πράσινη Ηλεκτροκινούμενη Ρόδος, στο σύνολό της. Να απαλλάξουμε το νησί μας, από κάθε ρύπο αυτοκίνησης.

Ναι, βάζουμε ψηλά τον πήχη. Είναι όμως ψηλά, και το brand της Ρόδου. Κι όπως λένε και οι προπονητές του ποδοσφαίρου, πιο δύσκολο από το να βρεθείς στην κορυφή, είναι να παραμείνεις εκεί! Για τη Δημοτική Αρχή, αυτό σημαίνει επιτυχία. Μπροστά στις πελώριες προκλήσεις, και τις αβεβαιότητες του μέλλοντος, να προετοιμάσουμε σωστά και υπεύθυνα τον τόπο μας, ώστε να παραμείνει στην κορυφή, των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών, ακόμη και με τα πιο απαιτητικά, οικολογικά κριτήρια.

Κι αυτή, δεν είναι μια διακήρυξη. Είναι όραμα, σχέδιο, και καθημερινή πρακτική. Εδώ και τώρα. Σήμερα, όχι αύριο. Ούτε μεθαύριο.

Είμαι δε στην ευχάριστη θέση, να σας ενημερώσω πως μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Δήμος Ρόδου, πέτυχε την ένταξη της αγοράς 10 Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον».

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα καλύψουν μεταξύ άλλων, πρακτικές ανάγκες υψηλού συμβολισμού, όπως το Ηλεκτροκίνητο Πυροσβεστικό, και το Ηλεκτροκίνητο Ασθενοφόρο, για τις ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης και της Λίνδου. Επίσης τα 3 Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία της «ΔΕΣ ΡΟΔΑ», θα συμβάλλουν με οικολογικό τρόπο, στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, της επιχείρησης. Και άλλα 5 ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα ενταχθούν πλέον, στις καθημερινές δραστηριότητες των υπηρεσιών, του Δήμου.

Η Ρόδος πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση, έχει ρόλο οδηγού στην ηλεκτροκίνηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, για τη Ρόδο που θα μπορούν να χαρούν τα παιδιά μας, τα παιδιά των παιδιών μας, και οι γενιές που έρχονται, μετά από αυτά. Αυτό σημαίνει αειφορία, αυτό σημαίνει αλληλεγγύη γενεών. Όπως εμείς, ως γενιά, κληρονομήσαμε μια Ρόδο ευημερούσα, και φιλόξενη, στην οποία καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας, το ίδιο οφείλουμε, να κάνουμε κι εμείς. Είναι το ηθικό χρέος, της γενιάς μας!

Σε αυτό το ηθικό χρέος, μένουμε πιστοί και αταλάντευτοι. Αναζητώντας πάντα, πραγματικές λύσεις, και πρακτικές συνεργασίες.

Κάθε καλή ιδέα, είναι για εμάς χρήσιμη, κι έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας, και τις πόρτες των γραφείων μας, για να τη συζητήσουμε.

 

Οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, σε σύντομο χρόνο, είναι μεγάλης κλίμακας, και πρέπει να ενώσουμε όσες περισσότερες δυνάμεις, μπορούμε. Από τον δημόσιο, και τον ιδιωτικό τομέα. Από το κεντρικό κράτος, και την αυτοδιοίκηση. Από τις παραγωγικές δυνάμεις, και το επιστημονικό δυναμικό, της χώρας. Για να αξιοποιήσουμε, όχι απλά κάθε ευκαιρία, αλλά και κάθε χαραμάδα ευκαιρίας, που υπάρχει μέσα από τα προγράμματα και του ΕΣΠΑ, και του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επίσης και μέσα από τις δυνατότητες, που μας δίνουν τα ΣΔΙΤ.

Αυτή τη φορά, οι πόροι πρέπει να πιάσουν τόπο. Για να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα, τόσο για την Αειφορική Διαχείριση του Περιβάλλοντος, όσο και για τον σωστό προσανατολισμό, των ωφελειών της Τεχνολογίας, που θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη επίτευξη, των στόχων της Βιωσιμότητας.

Εύχομαι λοιπόν, οι εργασίες του Συνεδρίου, να συμβάλλουν παραγωγικά, στην αντιμετώπιση των Προκλήσεων της Βιωσιμότητας, και να αναδείξουν κρίσιμες πτυχές, της πορείας για την επίτευξη των στόχων, της βιώσιμης ανάπτυξης, σε Εθνικό, σε Περιφερειακό, και σε Τοπικό Επίπεδο.

 

Καλή επιτυχία!