Τουρισμός : Μέχρι και 85% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου τον Αύγουστο
Τουρισμός

Τουρισμός : Μέχρι και 85% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου τον Αύγουστο

Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία ανοιχτά βρίσκει η κορύφωση της τουριστικής περιόδου στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Νότιο Αιγαίο.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την παρακολούθηση, σε εβδομαδιαία βάση, των επιδόσεων των βασικών μεγεθών των ξενοδοχείων, ώστε να αποτυπώνεται η πορεία της τουριστικής κίνησης, όπως διαμορφώνεται από την εκάστοτε υγειονομική συγκυρία.

Από το 65,2% του 2020 στο 97,3% το 2021

Εκκινώντας από ένα ποσοστό κοντά στο 70% (69,8% για την ακρίβεια) των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που ήταν ανοιχτά τον Ιούνιο του 2021, η εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με το 97,3% εξ αυτών να λειτουργούν τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι την περσινή χρονιά, το αντίστοιχο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού που δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο για μπορέσει να λειτουργήσει έφτασε στο Νότιο Αιγαίο τα δύο τρίτα (65,2%).

Η δυναμική αυτή τάση του ξενοδοχειακού δυναμικού ήταν εμφανής ήδη από τις αρχές Ιουλίου, αφού στις 4 του μήνα, το 94,9% είχε ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Ανοδικά οι πληρότητες

Αλλά και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου εξελίσσονται ανοδικά, καθώς από το 30% που κυμαίνονταν στις 14 Ιουνίου, κλιμακώθηκαν στο υψηλό ποσοστό του 84,7% την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου, ενώ και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου ξεπερνούν το 80%.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι κάθε ξενοδοχείο και φέτος, προκειμένου να ανοίξει, υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Η σχετική δήλωση συμμόρφωσης γίνεται μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και για την απόκτηση του ειδικού σήματος “HEALTH FIRST”, ακολουθεί εκπαίδευση η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους και συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.