Τουρισμός : Ποδαρικό με το δεξί αναμένεται να κάνει ο Σεπτέμβριος
Τουρισμός

Τουρισμός : Ποδαρικό με το δεξί αναμένεται να κάνει ο Σεπτέμβριος Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Tελευταία ημέρα  του Αυγούστου και όλες οι ενδείξεις οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι και τον Αύγουστο η μάχη για τον τουρισμό  κερδήθηκε. Παρά το γεγονός ότι η  πανδημία  επέστρεψε και τα υγειονομικά δεδομένα δεν ήταν σύμμαχος της εθνικής προσπάθειας, εντούτοις η χώρα έδειξε αντοχές.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, Ιούλιος και Αύγουστος σε επίπεδο εσόδων κινήθηκαν κατά πολύ καλύτερα των προβλέψεων. Οι αφίξεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν σε επίπεδο 8μηνου τα 6,5 εκατ. επιβάτες, ενώ οι εισπράξεις, αν και ακόμη είναι νωρίς για επίσημα στοιχεία, κινήθηκαν στο συγκεκριμένο δίμηνο στα επίπεδα του 70% έως και 80% αυτών του 2019.

Οι φορείς του κλάδου πλέον δηλώνουν απερίφραστα ότι ο στόχος για έσοδα στα 9 δις φέτος είναι όχι μόνο εφικτός αλλά αποτελεί και την πλέον συντηρητική εκτίμηση, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η «μάχη» θα δοθεί Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο 6μηνο οι εισπράξεις όπως αυτές αποτυπώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος  διαμορφώνονται στα 1,1 δις ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι επισήμως η τουριστική σεζόν ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μάχη δόθηκε και θα δοθεί στο 4μηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου του 2021.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το πρώτο δίμηνο από αυτό το διάστημα και το πλέον σημαντικό, Ιουλίου – Αυγούστου το «στοίχημα» φαίνεται να έχει κερδηθεί και μάλιστα με το παραπάνω, όλα βλέμματα πλέον στρέφονται στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2021.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου οι κρατήσεις κινούνται σε επίπεδα εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριος κινούνται όχι με βάση τις προ κρατήσεις, αλλά με βάση τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι τα πράγματα είναι μάλλον ευοίωνα.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ναι μεν υπάρχει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας λόγω των κρουσμάτων που υπάρχουν, αλλά ωστόσο αυτή για την ώρα είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

“Χαμόγελα” από τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο

Όπως προκύπτει από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο, το καλό κλίμα συνεχίζεται. Από τις 30 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, όπως δείχνουν τα δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, έχουν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις.

Την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των θέσεων από το εξωτερικό διαμορφώνεται επίσης υψηλά, στις 702 χιλιάδες. Πρόκειται για νούμερα που κινούνται πάνω από τις επιδόσεις του Ιουλίου.

Τουριστικοί παράγοντες από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σημειώνουν ότι οι πληρότητες για τον Σεπτέμβριο  κινούνται κατά πολύ πάνω από το 70%. Αν μάλιστα υπολογιστούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), τότε αναμφίβολα μπορεί να γίνει λόγος για έναν εξαιρετικό Σεπτέμβριο, που αν δεν αγγίξει το 100% αυτού του 2019, τουλάχιστον θα τον πλησιάσει.

Πάντα βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος από την πανδημία και από το τι θα πράξουν οι χώρες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής τηρούν στάση αναμονής, αλλά κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν περιορισμοί.

 

imerisia.gr