Στην Κάλυμνο η Σακελλαροπούλου : "Η ανάμνηση της νίκης στη Ναυμαχία του Γέροντα μας καθοδηγεί και μας εμπνέει"
Ελλάδα

Στην Κάλυμνο η Σακελλαροπούλου : “Η ανάμνηση της νίκης στη Ναυμαχία του Γέροντα μας καθοδηγεί και μας εμπνέει”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε σήμερα την Κάλυμνο για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Γέροντα, που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλυμνίων και το Επαρχείο Καλύμνου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο εκπρόσωπος της Βουλής Βασίλειος Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτριος Διακομιχάλης και ο επαρχος Π.Ε. Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα, μιας από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή του Αγώνα, μια χούφτα ελληνικά πλοία κατατρόπωσαν σ’ αυτά εδώ τα νερά την οθωμανική αρμάδα, χάρη στη δεξιοσύνη, τη γενναιότητα και την τόλμη των πυρπολητών και των καπετάνιων τους. Έτρεψαν σε φυγή τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας.

Η ανάμνηση της περίλαμπρης νίκης τους μας συνοδεύει, μας καθοδηγεί και μας εμπνέει».

 

O  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γ. Χατζημάρκος  δήλωσε:

“ Την ΑΕ Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε σήμερα στην Κάλυμνο.
Στην Κάλυμνο με την πλούσια ιστορία, τις μεγάλες προκλήσεις, την γη που μας έδωσε ύψος πολιτιστικό και οικονομικό και σήμερα αναζητά τον σύγχρονο δρόμο της.
Οι συχνές επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας στα νησιά μας, είναι για τους νησιώτες μας η αναγνώριση του μεριδίου τους στην Ελλάδα της προκοπής. ”

 

Σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκε σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και έριξε στεφάνι στη θάλασσα, στη μνήμη των ηρωικών ναυμάχων. Επιστρέφοντας, επισκέφθηκε το Μνημείο για τους Πεσόντες Αξιωματικούς στα Ίμια.

Ακολούθως, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στο Επαρχείο Καλύμνου στην έκθεση με τίτλο «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Αμέσως μετά συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου, όπου παρουσιάζονται η ναυτική παράδοση του νησιού και η ιστορία και οι μέθοδοι της σπογγαλιείας.

Επίσης μετέβη στην Τέλενδο και συναντήθηκε με τους κατοίκους του νησιού, καθώς και με τους 4 μαθητές του σχολείου.

Το απόγευμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Καλύμνου στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας και θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση του Δήμου για τη Ναυμαχία του Γέροντα, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.