Σεμινάριο γνωριμίας με την ξυλουργική τέχνη στην Πάτμο
Περιφέρεια

Σεμινάριο γνωριμίας με την ξυλουργική τέχνη στην Πάτμο

Το 1ο  Σεμινάριο Γνωριμίας με την Ξυλουργική Τέχνη, στην Πάτμο, είναι γεγονός! Την Παρασκευή, 27/08/2021 και ώρα 18.30,  στον προαύλιο χώρο του Ξυλουργείου «Εν Πάτμω ξύλο», στην περιοχή Πούντος του Φτερη, στη Σκάλα της Πάτμου, o εμπνευστής της δράσης αυτής, κος Γεώργιος Καμίτσης, ξυλουργός εμπειροτέχνης, θα μυήσει τους συμμετέχοντες στον μαγευτικό κόσμο του ξύλου και της ξυλουργικής τέχνης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν παραδοσιακά ξύλινα αντικείμενα και η διαχρονική τους χρήση, το επάγγελμα του ξυλουργού και τα εργαλεία του, καθώς και οι τεχνικές κατασκευής των αντικειμένων.

 

Μέσα από εκτενείς αναφορές στα σήμαντρα του νησιού και το ρόλο του θεματοφύλακα της ξυλουργικής τέχνης που παίζει η Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου, στα παλιά ξύλινα σκάφη που αποκτούν εκ νέου ζωή στο ναυπηγείο στο Διακόφτι, στους τρεις ανεμόμυλους που βραβεύτηκαν ως καλύτερη ευρωπαϊκή δράση ανακαίνισης το 2012, θα προβληθεί η αναγκαιότητα δημιουργίας μίας σύγχρονης δομής εκμάθησης της παραδοσιακής ξυλουργικής τέχνης στην Πάτμο. Τέλος, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν βιωματικά, κάνοντας φινίρισμα με γυαλόχαρτο σε ξύλινο στικάκι το οποίο θα λάβουν ως αναμνηστικό.

Το δωρεάν αυτό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο δράσεων για τη διάδοση και την προβολή των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Θεολόγου και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε  στο τηλέφωνο: 6944061606 ή στο email: enpatmoxylo@gmail.com .