Ο Δήμος Ρόδου κοντά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης
Δήμος

Ο Δήμος Ρόδου κοντά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης

Ο Δήμος Ρόδου και ειδικά το Τμήμα Κτηνιατρικής & Αλιείας της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα προσπαθεί συστηματικά να επιλύσει με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες κτηνίατρους τα εξαιρετικής σημασίας θέματα προστασίας ζώων.

Επειδή έχει παρατηρηθεί μια αύξηση των περιστατικών κακοποίησης όπως και των παραπόνων για αδέσποτα ζώα στο νησί μας θα θέλαμε να ζητήσουμε την συμβολή όλων των δημοτών για την αντιμετώπιση τους.

Μία πολιτισμένη κοινωνία διακατέχεται εκτός άλλων και από το φιλοζωικό πνεύμα. Εφόσον λοιπόν επιθυμούμε να χαρακτηριζόμαστε ως άνθρωποι που κατοικούν σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, έχουμε την υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε ανάλογα έμπρακτα και όχι απλά με θεωρίες.

Είναι πολύ δυσάρεστο οι κάτοικοι του Δήμου Ρόδου να μην συμμετέχουν στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε επιτέλους την ενεργητική ή παθητική κακοποίηση των ζώων όπως επίσης και να περιορίσουμε τον πληθυσμό των αδέσποτων, τα οποία προκύπτουν από την κακόβουλη στάση κάποιων συνανθρώπων μας. Δεν θεωρείται δείγμα πολιτισμού να χτυπάμε ένα ζώο, να το αφήνουμε χωρίς προστασία, νερό ή φαγητό.

Η Δ/νση Πρωτογενή Τομέα του Δήμου μας προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει την κατάσταση με ό,τι τρόπους διαθέτει. Όμως χωρίς την ατομική συμμετοχή όλων μας το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Έτσι λοιπόν ζητάμε και αναμένουμε να δούμε έμπρακτα την ευθύνη του κάθε πολίτη και όχι την αμέτοχη στάση του. Πιο συγκεκριμένα:

·Να μην γίνονται ψευδείς καταγγελίες καθώς ξοδεύεται άσκοπα ο χρόνος της υπηρεσίας και πολλές φορές σοβαρά περιστατικά αργούν να διευθετηθούν.

· Η παροχή βοήθειας σε ζώα και η σίτιση τους φυσικά και παροτρύνεται όχι όμως αν γίνεται κατά το ήμισυ. Αν αποφασίσουμε να βοηθήσουμε ένα χτυπημένο ζώο τότε καλό είναι να το κάνουμε μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του και δεν το παρατάμε απλά στον συνεργαζόμενο κτηνίατρο για να νιώσουμε ότι έχουμε κάνει μία καλή πράξη.

· Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό όλοι οι άνθρωποι να ασχολούνται με τα αδέσποτα. Είναι όμως υψίστης σημασίας να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όχι να απαιτούμε συνεχώς τα αφαιρεθούν τα ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον δίχως κάποιον ιδιαίτερο λόγο.

Ο Δήμος εκτός από τα προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με

εθελοντές κτηνιάτρους, έχει τώρα φροντίσει και για τα βαριά περιστατικά (ζώα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης) τα οποία μετά την αποθεραπεία τους, όπως ορίζει ο νόμος επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Χάρις στην ευαισθητοποίηση της φιλοζωικής οργάνωσης Flying Cats e. V από το Ανόβερο της Γερμανίας, προχωρούμε τις επόμενες εβδομάδες στην εγκατάσταση 30 μικρών σπιτιών για τις αδέσποτες γάτες της πόλη μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την γενναιόδωρη προσφορά τη πρόεδρο κα Andrea Wegner όπως και όλους όσους μας βοηθάνε συνεχώς στο έργο μας και να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική σε μία ευνομούμενη κοινωνία.

Επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας πως καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, αίτηση παροχής βοήθειας- περίθαλψης αδέσποτων, καθώς επίσης και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά τα μη δεσποζόμενα ζώα του νησιού μας, μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 15588 εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-14:00.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος

Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη