Έκθεση «Ήρωες του ‘21» στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου
Εκδηλώσεις

Έκθεση «Ήρωες του ‘21» στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου

 Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου μετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, επιχειρώντας να δείξει ότι η Ιστορία έχει πρόσωπο με την έκθεση «Ήρωες του ‘21» η οποία παρουσιάζεται ήδη στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, στη Ρόδο.

Εμβληματικές μορφές της Επανάστασης, εθνικοί ήρωες, με φουστανέλες ή χωρίς, σημαιοφόροι αγωνιστές σε ξύλο ή πενάκι και παστέλ, στη θάλασσα ή στην στεριά, εκκινούν από τη λαϊκή τέχνη και την επίσημη για την εποχή προσωπογραφία, κατεβαίνουν για λίγο από τους τοίχους των σχολικών αιθουσών, κάνουν στάση στην pop κουλτούρα και καταλήγουν στη σύγχρονη εποχή.

Οι εικαστικοί Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Μανώλης Χάρος και Ανδρονίκη Χειλά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μουσείου και (επανα)συστήνουν στο κοινό τους ήρωες μιας εποποϊας που τροφοδοτεί τη συλλογίκη μνήμη και το φαντασιακό των Ελλήνων.

Εκτός από ζωγραφική στους τοίχους, ξετυλίγουμε επίσης ένα βιβλίο-έργο τέχνης με αναφορά στο Θεόφιλο. Σε προθήκες παρουσιάζεται η χειροποίητη έκδοση του Μαρίνου Βόμβα, Ο «ζωγραφιστής» Θεόφιλος στην Αγία Μαρίνα Λέσβου, σε επιμέλεια της Μαρίας Μόσχου. Το βιβλίο «γράφτηκε» με χώμα της Μήλου σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδου και κυκλοφόρησε σε 9 αριθμημένα αντίτυπα από τις Εκδόσεις Φοίνικα (Αθήνα 2005).

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς και θα διαρκέσει έως τον Νοέμβριο του 2021.

 

Μέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης

 

Τρίτη-Σάββατο 09:00-15:00

 

Νέα Πτέρυγα-Νεστορίδειο Μέλαθρον

Ρόδος

Τ. +30 2241036646

contact@mgamuseum.gr

fb @mgamuseum

instagram @mgamuseum

mgamuseum.gr