Στέφανος Δράκος Χρ Ευστρατίου
Δήμος

Στ.Δράκος “Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τη μεταστέγαση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Ρόδου”

ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΔΡΑΚΟΣ: «ΧΡΟΝΟΣ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τη μεταστέγαση του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Ρόδου – Να επανεξεταστεί η στάση μας

 

«Με ειλικρινή μου λύπη και απογοήτευση, οφείλω να πληροφορήσω την κοινή γνώμη, τους πολίτες της Ρόδου, ότι σε ότι αφορά στη μεταστέγαση του Κτηματολογίου Ρόδου, βρισκόμαστε καθημερινά απέναντι σε μία μόνιμη, σταθερή και μεθοδική υπονόμευση κάθε προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 23ης Ιουλίου 2021, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιδήμαρχος, έχοντας γνώση για τη ρητή οδηγία/συμφωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γεώργιου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη την 26η Μαΐου 2021, για άμεση και οριστική ολοκλήρωση όλων των κατά περίπτωση οριζόμενων διαδικασιών για τη μεταστέγαση του Κτηματολογίου, καθώς και την ανάθεση από τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, τμήματος της σχετικής διαδικασίας στον ίδιο, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη ολοκληρώσει εγκαίρως και εντός χρονοδιαγράμματος – όπως είχε δεσμευτεί – τα κάτωθι αναλυτικά περιγραφόμενα:

  1. Ολοκλήρωση των κατά περίπτωση εργασιών, όπως αυτές μνημονεύονται στο με αρ. 14/2020 πρακτικό της Επιτροπής Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών για τους Αναγκαίους Χώρους Στέγασης – Καταλληλότητα του Κτηματολογίου Ρόδου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε λιγότερο από είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες, χρόνος ρεκόρ για διαδικασίες Ελληνικού Δημοσίου,
  2. Έκδοση/Έγκριση Πιστοποιητικού/Μελέτης Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου σε εννέα (9) ημέρες, χρόνος επίσης ρεκόρ για διαδικασίες Ελληνικού Δημοσίου,
  3. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καθαρισμού του χώρου – επιπλέον των συμφωνηθέντων -σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Τσαμπίκα Κιαχαγιά- Μαγιόγλου προς διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών,
  4. Παράδοση ενός πρώτου τμήματος υλικού για τις ανάγκες συσκευασίας των προς μεταφορά αρχείων την 18η Ιουνίου 2021, όπως αυτό μνημονεύεται στο έγγραφό μας με τίτλο: «Παράδοση Υλικού για τις ανάγκες του Κτηματολογίου Ρόδου». Υλικό το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί, γι’ αυτό και δεν έχει απαιτηθεί να προχωρήσει κάποια επόμενη παράδοση,
  5. Οικοδομική άδεια και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατά την κείμενη Νομοθεσία,
  6. Έκδοση βεβαίωσης στατικής επάρκειας μηχανικού κ.α.

Παρόλα αυτά, την 07η Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9η πρωινή, υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου, κατόπιν σχετικής οδηγίας του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου, διενήργησε αυτοψία για την εκτίμηση/καταγραφή του συσκευασμένου υλικού προς μεταφορά, διαπιστώνοντας τη μη ύπαρξη σχετικού (δεν υπήρχε ούτε μία κούτα συσκευασμένη και σφραγισμένη για μεταφορά). Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η κίνηση καμίας περαιτέρω διαδικασίας από το Δήμο Ρόδου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει να συσκευάσει δημόσια έγγραφα, παρά μόνο να τα παραλάβει συσκευασμένα, να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στο νέο χώρο επίσης συσκευασμένα.

Καμία περαιτέρω ενέργεια δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει – πέραν όσων έχουν ήδη ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος (σε χρόνο ρεκόρ) – εάν δεν προχωρήσει και η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ή παραχωρητηρίου ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου κριθεί αναγκαίο από τους αρμοδίους μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, όπως ο Νόμος ορίζει.

«Δυστυχώς όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα (10) μέρες κοσκινίζει», όπως εύστοχα έλεγε ο θυμόσοφος λαός, συμπλήρωσε ο κος Δράκος, γνωστοποιώντας πως η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, προσφέρει ανιδιοτελώς και χωρίς καμία υποχρέωση πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο ακίνητο για τις ανάγκες του Κτηματολογίου, αναλογιζόμενη στο έπακρο τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μη άρτιας λειτουργίας του.

«Νιώθοντας βαρύτατα προσβεβλημένος απέναντι σε μία μόνιμη, σταθερή και μεθοδική υπονόμευση κάθε προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος από όποιον/όποιους και εάν προέρχεται και για όποιους λόγους. Εισηγήθηκα αντιστοίχως προς τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη – με λύπη και απογοήτευση – την αναθεώρηση της προσφοράς μας σε ότι αφορά στη μεταστέγαση του Κτηματολογίου», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, καταλήγοντας «πως δεν είναι δυνατό να εμπαίζεται η νοημοσύνη μας και να δαπανάται άσκοπα ο χρόνος αιρετών και υπηρεσιακών, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας».

  Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων

και Υπηρεσίας Δόμησης

 

 

 

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ