Την ώρα που γινόταν δισεκατομμυριούχος έκανε kitesurf στη Ρόδο
Ρόδος

Την ώρα που γινόταν δισεκατομμυριούχος έκανε kitesurf στη Ρόδο

Τη στιγμή που η εταιρεία του κέρδιζε το «στέμμα» της μεγαλύτερης startup στην επιχειρηματική ιστορία της Βρετανίας, εκείνος έκανε kitesurf στη Ρόδο.

Ο λόγος για τον Nikolay Storonsky, τον συν-ιδρυτή και CEO της Revolut. Η εταιρεία την οποία δημιούργησε πριν από έξι χρόνια, έκλεισε πριν από μερικές ημέρες συμφωνία για έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 800 εκατ. δολαρίων σε αποτίμηση 33 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να γίνει και επισήμως μία από τις μεγαλύτερες start ups στον κόσμο.

Όμως τη στιγμή που ο οικονομικός διευθυντής της Revolut ανακοίνωνε αυτή της την επιτυχία, την περασμένη Πέμπτη, ο 36χρονος Storonsky ταξίδευε ήδη για την Ελλάδα, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που κάνει διακοπές.

tin-ora-poy-ginotan-disekatommyrioychos-ekane-kitesurf-sti-rodo0
φωτ.: Reuters/PEDRO NUNES

 

Άλλωστε, όσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι ο ίδιος ουδέποτε αμφέβαλε ότι αυτή η επιτυχία θα ερχόταν.

Γεννημένος στη Ρωσία, δούλεψε στο τμήμα παραγώγων της Lehman Brothers και της Credit Suisse στο Λονδίνο όταν ήταν 20άρης, όμως πολύ σύντομα βαρέθηκε. «Ως τραπεζίτης, είχα ήδη φτάσει στο μάξιμουμ», είπε στο Bloomberg για την απόφαση που πήρε το 2013 να αποχωρήσει από τον κλάδο.

Νιώθοντας ότι η καριέρα του βρίσκεται σε τέλμα, δημιούργησε την εταιρεία online χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Revolut.

Όλα ξεκίνησαν από μία προπληρωμένη κάρτα που έδινε στον χρήση της τη δυνατότητα να κάνει συναλλαγές στο εξωτερικό χωρίς προμήθειες. Όμως πλέον, στις υπηρεσίες της περιλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί, διεθνείς μεταφορές χρημάτων, trading μετοχών και κρυπτονομισμάτων καθώς και πληρωμές λογαριασμών και εργαλεία κατάρτισης προϋπολογισμού.

Μόνο από τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησής της, το 2020, η Revolut κατάφερε να εξαπλασιάσει την αποτίμησή της. Με αποτέλεσμα το ποσοστό της εταιρείας που κατέχει ο Storonsky να αξίζει πλέον 6,7 δισ. δολάρια.

Και όσοι έχουν δουλέψει μαζί με τον Storonsky γνωρίζουν καλά ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. «Δικαιολογούν αυτά που κάνει αυτή τη στιγμή η Revolut αυτή την αποτίμηση; Σίγουρα όχι. Αλλά παράγει τόσο πολλά νέα προϊόντα τόσο γρήγορα. Η αποτίμηση αυτή είναι ένα στοίχημα ότι ο Storonsky είναι ένα θηρίο που έχει δημιουργήσει μία μηχανή προϊόντων, η οποία θα κατακτήσει την Ευρώπη ή τον κόσμο», είπε στους Financial Times ένας πρώην υπάλληλος της startup.

moneyreview.gr