Ολοκληρώθηκαν τα συνέδρια της ΕΠΕΤΑΔ για τον τουρισμό σε Κάσο και Κάρπαθο
Τουρισμός

Ολοκληρώθηκαν τα συνέδρια της ΕΠΕΤΑΔ για τον τουρισμό σε Κάσο και Κάρπαθο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κάσο (24-25 Ιουνίου) το 10ο συνέδριο της ΕΠΕΤΑΔ με τίτλο “Τουρισμός – Πολιτισμός & Οι Νέες Τεχνολογίες – Τάσεις μετά την Περίοδο Κρίσης” και στην Κάρπαθο (28-29 Ιουνίου) το 11ο συνέδριο με τίτλο “Τουρισμός – Πολιτισμός – Παράδοση & Οι Νέες Τεχνολογίες – Τάσεις μετά την Περίοδο Κρίσης”.

Τα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και με τη συνδιοργάνωση των Δήμων Κάσου, του ΚΟΠΑΠ (Καρπαθιακό Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας) και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καρπάθου.

Στο συνέδριο της Κάσου προσκλήθηκαν να παρευρεθούν από το δήμαρχο και πρόεδρο της Τουριστικής επιτροπής κ. Μιχάλη Ερωτόκριτο, οι επαγγελματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των Επιτροπών Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου, οι πρόεδροι των τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων, εκπρόσωποι όλων των συλλόγων της Η.Ν. Κάσου, αλλά και οι τέως δήμαρχοι, ενώ απευθύνθηκε και γενική πρόσκληση προς τους κατοίκους του νησιού.

Μετά από τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των Συνέδρων και των παρεμβάσεων των τοπικών φορέων, τονίσθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ιστορικό τουρισμό στο νησί, “γιατί η Κάσος είναι ένα σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης”. Το 1824 οι Κασιώτες έδωσαν μόνοι τους μία μάχη άνιση απέναντι στον Αιγυπτιακό και Οθωμανικό στόλο. Αλλά και οι υπόλοιπες μορφές του θεματικού τουρισμού, ιδιαίτερα ο καταδυτικός θα πρέπει να προωθηθούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο θαλάσσιος χώρος της Κάσου παρέμεινε αχαρτογράφητος. Με το 3ετές ερευνητικό πρόγραμμα (2019-2021) την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα, έχουν εντοπισθεί 9 ναυάγια, άγκυρες, κανόνια και διάσπαρτη κεραμεική. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε η ίδρυση της Σχολής Καραβομαραγκών σε επίπεδο ΙΕΚ. Αλλά τονίσθηκαν και τα διαβήματα για την αύξηση αεροπορικών δρομολογίων με χαμηλό κόστος στις άγονες γραμμές για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών και κατοίκων του νησιού, όπως και τη δρομολόγηση του πλοίου Highspeed. Η ψηφιοποίηση των Αρχείων των τελευταίων 50 ετών ,είναι επίσης ένα επίτευγμα του νησιού.

Στην Κάρπαθο στο συνέδριο τονίσθηκε η ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η παράδοση, δηλαδή το πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού. Η δημιουργία ενός μουσείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Όλυμπο είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση τόνισε ο δήμαρχος.

Και στα δυο νησιά αναλύθηκαν οι προκλήσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού και των νέων τάσεων που εμφανίζονται στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και η χρήση των νέων τεχνολογιών. Το συνέδριο της Καρπάθου τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ανέφερε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για να επανατοποθετηθεί η Κάρπαθος στο χάρτη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε παραπέρα ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση, για συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που είναι ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τέλος, έθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την Κάρπαθο που θα στηρίζεται σε ειδικές/εναλλακτικές μορφές του θεματικού τουρισμού.

Ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης, απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας την πρωτοβουλία της ΕΠΕΤΑΔ και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι είναι πλέον εμφανής η ανάγκη μιας νέας μορφής τουρισμού που θα δίνει έμφαση στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών, στα τοπικά χαρακτηριστικά, στη φύση, στην αναγέννηση. Ιδαίτερα όμως θα δίνει έμφαση στον μεγαλύτερο πλούτο που διαθέτει η χώρα, στον πολιτισμό της.

Η Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου έκανε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού. Συγκεκριμένα την δημιουργία Σχολής Ξυλογλυπτικής, την διοργάνωση Σεμιναρίων μέσω των ΚΕΚ Γεννηματάς με Κατεύθυνση Πολιτισμός – Παράδοση και αντικείμενο Κέντημα, Αργαλιό, Πανέρια αλλά και παραδοσιακή μουσική. Επίσης σκόπιμο είναι να διοργανωθεί ένα Γαστρονομικό Φεστιβαλ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Καρπάθου, κ. Ιωάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, η πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ, κα Ρηγοπούλα Καλή Φιλιππούση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Νίκος Λύκος, ο πρόεδρος του Κεντρικού Παρατήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού, κ. Ηλίας Εμ. Βασιλαράς και ο πρόεδρος της ΕΣΕΤ, κ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, με παρέμβασή του στο συνέδριο της Καρπάθου, τόνισε ότι η από το 2016, η ΠΝΑΙ έφερνε αλλεπάλληλες πρωτιές και ρεκόρ στον Τουρισμό. Ένα από τα συστατικά που καθόρισαν την επιτυχία ήταν η απόφαση να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί μια ψηφιακή καμπάνια με τη χρήση state of the art εργαλείων, που εξασφάλιζαν απόλυτη ευελιξία τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση. Παράλληλα με την απολύτως τεχνοκρατική προσέγγιση της ψηφιακής διαφημιστικής εκστρατείας, που στηρίχθηκε εν μέρει και στο στήσιμο ενός Παρατηρητηρίου των διεθνών και εθνικών εξελίξεων σε καθημερινή βάση, ξεχωριστός υπήρξε και ο ρόλος της Πρωτοβουλίας του Νότιου Αιγαίου για τον Τουρισμό, που συνένωσε κοινωνικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μια κοινή εκπροσώπηση του προορισμού τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.

Οι εισηγητές, ανέπτυξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τον αναγεννητικό τουρισμό, την τουριστική ανθεκτικότητα, την επίδραση της μουσικής στον πολιτιστικό τουρισμό της Καρπάθου, τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου, το ρόλο των νέων μέσων στην τουριστική προώθηση και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πτυχών κάθε προορισμού αλλά και των ξεχωριστών τουριστικών εμπειριών.

Η πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ και πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής των συνεδρίων, κα Τέσσα Δουλκέρη, ευχαρίστησε όλους τους συμβαλλόμενους για τη συμμετοχή τους και την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου.

Αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΠΕΤΑΔ για την ανάπτυξη της διεπιστημονικής προσέγγισης του τουρισμού, μέσα από τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει (η ΕΠΕΤΑΔ) στα Δωδεκάνησα από το 2014, Το μέλλον του τουρισμού δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην αλληλοσύνδενση του πρωτογενή τομέα και του πολιτιστικού τομέα με τον τουρισμό, που παύει να θεωρείται αποκλειστικά ως τουριστικό-οικονομικό προϊόν.

 

 

 

 

Πηγή    traveldailynews.gr