Κοινή Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Χατζημάρκου, Λεονταρίτη Ξενοκώστα
Περιφέρεια

Τον Οκτώβριο αναμένεται η επίσημη έναρξη του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα λειτουργήσει στη Σύρο

 

Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Καινοτομίας είναι μία σημαντική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Cisco και της ΟΝΕΧ και για αυτό το σκοπό τον περασμένο Μάιο υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των τριών εταίρων.

Για τη λειτουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, μίλησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο Πρόεδρος αλλά και Διευθύνοντας Σύμβουλος της ONEX Neorion Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διαδικασίες για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Κέντρου τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, καθώς έχει εξασφαλιστεί ήδη το κτίριο που θα το στεγάσει (πρώην μεταξουργείο στο ύψος του πρώην σούπερ-μάρκετ Νεωρίου), ενώ έχουν ξεκινήσει και οι ενέργειες για τον εξοπλισμό του.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, σύντομα το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών που θα «αλλάζουν τα δεδομένα» μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μίας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.

Όπως άλλωστε τόνισε τόσο ο κ. Χατζημάρκος, όσο και ο κ, Ξενοκώστας, το συγκεκριμένο κέντρο θα αποτελέσει τον πυρήνα για την προσέλκυση νέων Ελλήνων επιστημόνων, αλλά φοιτητών που επιθυμούν να εντρυφήσουν στην τεχνολογία, αλλά και να δημιουργήσει τις βάσεις για να μπορέσουν τα νησιά να προσελκύσουν τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), οι οποίοι υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια στην Ευρώπη.

Τέλος να σημειωθεί, ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων εξήρε το σημαντική παρουσία του Πάνου Ξενοκώστα στη λειτουργία του Νεωρίου, το οποίο έχει κερδίσει το “στοίχημα” της προσέλκυσης του ελληνικού και ξένου εφοπλιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην στην προσφορά εργασίας σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο νησί.

Πηγή   syrostoday