Αναζητώντας ψηφιακά ίχνη εγκλημάτων Από τα Γλυκά Νερά, έως τον κώδικα Μπετόβεν
Αστυνομικό

Αναζητώντας ψηφιακά ίχνη εγκλημάτων: Από τα Γλυκά Νερά, έως τον «κώδικα Μπετόβεν» (video)

«Ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει. Αλλά πόσο χρόνο και κόπο χρειάζεται για να συμβεί αυτό;» παρατηρούν οι πραγματογνώμονες του τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Κάθε χρόνο περίπου 1.000 υποθέσεις καταλήγουν στα εργαστήριά τους. Αναζητούν τα ηλεκτρονικά ίχνη εγκληματικών ενεργειών με βασικούς αντιπάλους την κρυπτογράφηση και τον τεράστιο όγκο δεδομένων.

 

 

 

 

Η δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς

Η καθοριστική συνεισφορά της ανάλυσης ενός κινητού τηλεφώνου και ενός βιομετρικού ρολογιού στην εξιχνίαση της δολοφονίας της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά έφεραν στο προσκήνιο το έργο του τμήματος των Ψηφιακών Πειστηρίων.

Η «Κ» επισκέφθηκε τα εργαστήριά τους και κατέγραψε πώς διαχειρίζονται έναν χαοτικό όγκο πληροφοριών.

Νότες από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν

Σε μια από τις πιο σύνθετες υποθέσεις που είχαν λύσει χρειάστηκε να επιστρατεύσουν και γνώσεις μουσικής για να ξεκλειδώσουν τα ηλεκτρονικά αρχεία ενός υπόπτου. Είχαν διαπιστώσει μια περίεργη αλληλουχία χαρακτήρων στον υπολογιστή του και όπως αποδείχτηκε ήταν νότες που παρέπεμπαν στην «Ωδή στη χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Έφτιαξαν ένα δικό τους λεξικό με νότες που θα μπορούσε να παίζει σε οποιοδήποτε σημείο του πληκτρολογίου και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των αρχείων του.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος/ Κάμερα: Αλεξία Τσαγκάρη/ Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά

 

Πηγή kathimerini