Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος «Το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο περιφέρειας καταγράφει η περιφερειακή ενότητα  Ρόδου»

 

«Η τύχη του νησιού σου είναι στο χέρι σου»: Καμπάνια εμβολιασμού από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

«Ώρα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης. Εμβολιαζόμαστε Όλοι».

Γιατί να λείπεις από τη ζωή σου; Η τύχη του νησιού σου είναι στο χέρι σου». Αυτό είναι το μήνυμα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που ξεκίνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων των νησιών, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (μέσω διαδικτύου) σε ΜΜΕ των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, παρουσίασε την καμπάνια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι

« H πορεία των εμβολιασμών είναι αυτή η οποία θα κρίνει την πορεία των εμβολιασμών με ένα τρόπο καθοριστικό και δεσμευτικό

Σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Σε όλα τα νησιά το να κλειστεί ένα ραντεβού σε χρόνο πολύ σύντομο, για όλες τις ηλικίες με πρόσβαση, είναι εύκολο. Ο εμβολιασμός συνιστά για τα νησιά στοίχημα υγειονομικής και οικονομικής επιβίωσης και πράξη ευθύνης προς τον εαυτό μας αλλά και προς την κοινωνία».

Ο Περιφερειάρχης   κ.Χατζημάρκος   κατά τη διάρκεια της  διαδικτυακής συνέντευξης τύπου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία επισημαίνοντας ότι  :

 Το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο περιφέρειας καταγράφει η περιφερειακή ενότητα Ρόδου τονίζοντας παράλληλα  ότι το 36,5% των κατοίκων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα , είναι ένα δεδομένο που προκαλεί ιδιαίτερη αγωνία και ανησυχία.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα επίπεδα εμβολιασμού σε κάθε ενότητα, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η οποία με πληθυσμό 119.830 κατοίκων καταγράφει ποσοστό 48,3% σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με την 1η δόση να έχει γίνει από 57.874 άτομα ενώ το ποσοστό του 36,5% των πλήρως εμβολιασμένων αντιστοιχεί σε 43.722 άτομα.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης πρόκειται, για στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση στις 27 Ιουνίου και αφορούν όλες τις περιφερειακές ενότητες στο Νότιο Αιγαίο, αν και, όπως υπογράμμισε, σε επίπεδο χώρας η περιφέρειά μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας.

Η περιφέρειά μας στην κατηγορία εκείνων που έχουν κάνει την πρώτη δόση καταγράφει ποσοστό 56,5% με τη χώρα να καταγράφει συνολικό ποσοστό 43,7% ενώ στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων το ποσοστό ανέρχεται στο 47,4% τη στιγμή που η  χώρα έχει ποσοστό 33,2%.

Ο Περιφερειάρχης,  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  , αν τα ποσοστά της Ρόδου ήταν υψηλότερα, τότε ο μέσος όρος σε επίπεδο περιφέρειας θα ήταν ακόμα σε πιο υψηλό ποσοστό.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται περίπου 13 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης, ωστόσο, λόγω της υψηλής εξάρτησης των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου από τον Τουρισμό, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της υγείας των νησιωτών μέσω του εμβολιασμού.

Η Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία εκτυλίσσεται με άψογο τρόπο και όπου υπήρξαν επιμέρους δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν καίρια και αποτελεσματικά. Παρά το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο του Νοτίου Αιγαίου, η Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία ανέδειξε ότι τελικά το να είναι κανείς στο νησί δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα, χάρη στο σχεδιασμό που προηγήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έδωσε προτεραιότητα στα μικρά νησιά με οριζόντιο και καθολικό εμβολιασμό, για να πάρουν σειρά τα μεσαία και στη συνέχεια τα μεγάλα νησιά.

Στο μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου, τη Ρόδο, το μέγα εμβολιαστικό κέντρο, που στήθηκε μέσα σε λίγες μόνο μέρες, έχει κλείσει ήδη ένα μήνα υποδειγματικής λειτουργίας παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ , με επάρκεια σε ποσότητες, με πολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού υπήρξε μια παγκόσμια πρόκληση. Η οργάνωση της Ελλάδας και των νησιών αποτέλεσε πρότυπο, σε σύγκριση και με εκείνη χωρών με ισχυρότερη δημόσια διοίκηση και καλύτερη δημοσιονομική εικόνα.