BBC Ανατροπή δεν θα προστεθούν ελληνικά νησιά ή νέες χώρες στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας
Τουρισμός

BBC: Ανατροπή, δεν θα προστεθούν ελληνικά νησιά ή νέες χώρες στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας

Δεν αναμένεται να προστεθούν νέες χώρες ή προορισμοί στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας σήμερα, όπως μεταδίδει το BBC. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, δεν αποκλείεται μάλιστα να αφαιρεθούν και κάποιες χώρες από τον συγκεκριμένο κατάλογο των ασφαλών προορισμών, ενώ αναμένεται να προστεθούν νέες στην «κόκκινη λίστα».

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων βρετανικών ΜΜΕ που εκτιμούσαν ότι στην «πράσινη λίστα» που θα ανακοινώσει το απόγευμα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θα περιλαμβάνονταν πιθανότατα και τουλάχιστον πέντε ελληνικά νησιά, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κως, και πιθανώς η Κέρκυρα, η Λέσβος και η Ρόδος, αλλά όχι η Κρήτη.

Τα κριτήρια της Βρετανίας για την ένταξη χωρών στην «πράσινη λίστα»

Η απόφαση για το ποιες χώρες ή προορισμοί θα τοποθετηθούν στην «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης λαμβάνονται μετά από σχετικές εισηγήσεις του Joint Biosecurity Centre, που εκτιμά διάφορους παράγοντες, όπως τον κίνδυνο μόλυνσης των Βρετανών τουριστών από παραλλαγές του κορωνοϊού, την αναλογία των νέων κρουσμάτων, το ποσοστό των διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού που διενεργούνται στις χώρες αυτές και τη δυνατότητα ανάλυσης της γονιδιακής αλληλουχίας εμφανιζόμενων στελεχών του κορωνοϊού.

Το υπουργικό συμβούλιο λαμβάνει στη συνέχεια της αποφάσεις του, συνεκτιμώντας αυτές τις εισηγήσεις, καθώς και άλλους παράγοντες.

Οι λίστες της Βρετανίας θα επικαιροποιούνται ανά τρεις εβδομάδες, βάσει της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των στοιχείων. Η πρώτη επικαιροποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα από τον υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

Πηγή: iefimerida.gr