Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης βόσκησης από τον Δήμο Ρόδου
Δήμος

Νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεπιτήρητης βόσκησης από τον Δήμο Ρόδου

Η Δ/νση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ρόδου διαθέτει δυο νέα σύγχρονα εργαλεία στην υπηρεσία των Δημοτών για την αναβάθμιση της αντιμετώπισης του προβλήματος παρουσίας ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων στο νησί (αιγοπρόβατα, χοίροι, βοοειδή).

Οι δημότες έχουν τώρα την δυνατότητα καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο μέσω της πλατφόρμας aitimata.rhodes.gr να καταγγείλουν το πρόβλημα με το κινητό τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστή επισυνάπτοντας φωτογραφίες και την ακριβή θέση των ζώων και να λάβουν άμεσα απάντηση στο email τους σχετικά με την πρόοδο της καταγγελίας. Εναλλακτικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 15588 από τις 08:00 π.μ έως τις 14:30 μ.μ να δηλώσουν το πρόβλημα στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου.

Από το 2012 εφαρμόζεται στη Ρόδο «Πρόγραμμα Διαχείρισης Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο (αρθ.17, Ν. 4056/2012) προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Η ανεξέλεγκτη δράση των ανεπιτήρητων ζώων απειλεί την οδική ασφάλεια όλων μας και πρέπει να τονίσουμε ότι σοβαρά τροχαία ατυχήματα έχουν σημειωθεί στο παρελθόν.

Συνεργεία της Δ/νσης Πρωτογενή Τομέα περισυλλέγουν τα ανεπιτήρητα ζώα και τα οδηγούν στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου.  Σε περίπτωση που τα ανεπιτήρητα φέρουν σήμανση, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο στον ιδιοκτήτη του. Αφού περάσει η νόμιμη προθεσμία των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών τα ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου και μετά τη σφαγή τους διατίθενται δωρεάν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς πρόνοιας.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος

Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης

Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη