Εκδηλώσεις από την Περιφέρεια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Περιφέρεια

Εκδηλώσεις από την Περιφέρεια για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).
Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ. Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.
Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει εκδηλώσεις με επίκεντρο το ποδήλατο και στόχο να δώσει την έμφαση και την πληροφορία που χρειάζεται ο πολίτης για να εμπιστευτεί αυτόν τον υγιή τρόπο κυκλοφορίας, τουλάχιστον εντός πόλεως.
Λόγω των ισχυόντων πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας οι ποδηλατοδράσεις θα έχουν ως αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου, όπου μέλη των διοργανωτών θα ενημερώνουν τους φίλους του ποδηλάτου για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και όποια άλλη πληροφόρηση θέλουν.
Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί στο χώρο αφετηρίας και θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τον αριθμό των συμμετοχών.
Όσοι συμπολίτες μας θελήσουν να λάβουν μέρος στις ποδηλατοδράσεις θα μπορούν την Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ να προσέλθουν, πάντα με μάσκα και κράνος, στην πλατεία Δημαρχείου και να δηλώσουν συμμετοχή.
Τις εκδηλώσεις αυτές πλαισιώνουν ο ΔΟΠΑΡ και όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι ποδηλάτου, με τους προπονητές να είναι διαθέσιμοι για ενημέρωση των μυστικών για πιο ξεκούραστες διαδρομές.
Το ποδήλατο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην καλυτέρευση της κυκλοφοριακής δυσλειτουργίας.
Το Γραφείο Τύπου