Οι μαθητές από τη Λέρο που έγραψαν κώδικα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ελλάδα

Λέρος: Οι μαθητές που έγραψαν κώδικα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ( video)

Το λογισμικό που έγραψαν θα εκτελεστεί στο διάστημα, στον υπολογιστή Astro Pi του ISS, τον ερχόμενο Μάιο

Με δυο συμμετέχοντες, τον Βασίλη Χάνα και την Κάτια Κουβά, δύο δεκάχρονους μαθητές, συμμετείχε η Λέρος στο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Mission Zero.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό προγραμματισμού που δίνει επιτρέπει σε συμμετέχοντες έως 14 ετών την ευκαιρία να τρέξουν τον κώδικά τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ομάδες ή άτομα γράφουν ένα απλό πρόγραμμα για να εμφανίσουν ένα μήνυμα καθώς και τις μετρήσεις υγρασίας σε έναν υπολογιστή Astro Pi, για να τα βλέπουν οι αστροναύτες καθώς κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες στον ISS.

Το λογισμικό που έγραψαν θα εκτελεστεί στο διάστημα, στον υπολογιστή Astro Pi του ISS, τον ερχόμενο Μάιο. Στα προγράμματα τους το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται είναι η λέξη «Λέρος» και έπειτα οι πληροφορίες που χρειάζεται να δει ο αστροναύτης του ISS, όπως για παράδειγμα η τιμή της υγρασίας, που ήταν μέρος του διαγωνισμού.

Ο Δήμαρχος Λέρου με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνει για την επιτυχία των μαθητών και τους συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και εύχεται η πρωτοβουλία τους αυτή να γίνει παράδειγμα για τα υπόλοιπα παιδιά.