καπνος απο φωτια στη Ρόδο
Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Ο καπνός έφτασε έως τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα  

Πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες  και τα Δωδεκάνησα  σε Ρόδο και Κω , σύμφωνα με αξιωματικούς της ΠΥΡ έφτασε ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχοίνου Κορινθίας  εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας  τις Κυκλάδες, και τα Δωδεκάνησα