Κάλυμνος επίσκεψη Χαρδαλιά
Ελλάδα

Κάλυμνος: Ευρεία έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και της Πολιτικής Προστασίας είναι τις τελευταίες ημέρες η Κάλυμνος, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να μεταβεί στο νησί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με λοιμωξιολόγους, ειδική ομάδα διαχείρισης αλλά και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Το νησί βρίσκεται σε καθολικό lockdown από τη Δευτέρα 10/5 με τους τοπικούς φορείς να εκπέμπουν SOS για την άμεση ενίσχυση του τοπικού νοσοκομείου προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις.

Νοσοκομείο Καλύμνου

Όπως αποκαλύπτει το in.gr, τα επιδημιολογικά στοιχεία στο νησί έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα δέκα ημέρες μετά την επιβολή καθολικού lockdown, στο νησί τα ενεργά κρούσματα παραμένουν πάνω από 200.

Πάνω από 30 διακομιδές ασθενών μέσα σε ένα μήνα

Μόνο χτες ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα, ενώ οι διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμό φτάνουν το 61,12, το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις περιοχές της χώρας. Το επόμενο μεγάλο ποσοστό είναι στην Αιτωλοακαρνανία με 43,64.

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο της Καλύμνου έχει φτάσει στα όρια του.

Μέσα σε ένα μήνα μάλιστα έχουν γίνει πάνω από 30 διακομιδές ασθενών σε άλλα νησιά ή στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, σχεδόν καθημερινά ασθενείς μεταφέρονται από την Κάλυμνο διά αέρος ή θαλάσσης προς την Κρήτη, την Ρόδο, την Σάμο και την Αθήνα.

Καθημερινά στο «Βουβάλειο» Νοσοκομείο Καλύμνου δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας με τον ιό και προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες.

Το νοσοκομείο ξεμένει από οξυγόνο

Το βασικότερο πρόβλημα είναι πως το νοσοκομείο του νησιού έχει ξεμείνει από φιάλες οξυγόνου.

Πριν μερικά 24ωρα αρκετοί ιδιώτες γιατροί προσέφεραν φιάλες οξυγόνου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού και των ασθενών.

Τονίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης στο Νοσοκομείο Καλύμνου μίας μονάδας παραγωγής οξυγόνου, δυνατότητας 20 κυβικών/ώρα αξίας 118.900 ευρώ για την κάλυψη των έκτακτων και αυξανόμενων αναγκών δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κοροναϊού.

Μάλιστα μέχρι την ολοκλήρωση εγκατάστασης και λειτουργίας της νέας μονάδας θα χρησιμοποιούνται φορητές φιάλες οξυγόνου και για την προμήθεια του έχουν προσφερθεί αρκετοί ιδιώτες για να καλύψουν τη δαπάνη.

Δήμαρχος Καλύμνου: Το νοσοκομείο βρίσκεται στα όρια του

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Διακομιχάλης πριν λίγες ημέρες είχε στείλει μία «επιστολή απόγνωσης» προς τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά ζητώντας την άμεση στήριξή τους.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος  αναμένεται να βάλει επί τάπητος στην σημερινή συνεδρίαση με τους αρμόδιους μία σειρά θεμάτων προκειμένου να βρεθεί τάχιστα μία λύση.

Ο δήμαρχος Καλύμνου

«Σήμερα στο νησί μας έρχεται μία ομάδα πανεπιστημιακών και αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρούμε λύσεις στα ζητήματα και να βελτιώσουμε την άσχημη κατάσταση του νοσοκομείου μας. Προσωπικά στη σύσκεψη αναμένεται να θέσω θέματα λειτουργίας του «Βουβάλειου» νοσοκομείου, αλλά και να ζητήσω αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών», ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως οι νησιώτες εμβολιάζονται, καθώς στο νησί έχει ανοίξει 2η και 3η εμβολιαστική γραμμή.

«Θα συζητήσω να ανοίξει και 4η εμβολιαστική γραμμή στο νησί αν χρειαστεί. Πλέον έχουμε φτάσει στους 400 εμβολιασμούς την ημέρα, ωστόσο ο μεγαλύτερος αγώνας κατά της πανδημίας δίνεται καθημερινά στο νοσοκομείο μας», ανέφερε ο κ. Διακομιχάλης.

Υπενθυμίζεται πως η  σύσκεψη που ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Έπαρχου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή, του Δημάρχου Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη και όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Νοσοκομείο Καλύμνου κ.α.).

Σκοπός της επίσκεψης είναι η προσπάθεια στήριξης όλων των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού, η διεξοδική ενημέρωση όλων των συναρμόδιων φορέων και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα, 24 Μαΐου.

 

Με πληροφορίες από το    in.gr