εμβολιασμοί με johnson
Ελλάδα

Τρέχει το πρόγραμμα «Ελευθερία» Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson σε 19 νησιά

Προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και με στόχο τους 5,6 εκατ. εμβολιασμούς  μέχρι τέλη Μαΐου, το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα ανοσοποίησης τω νησιών «Γαλάζια Ελευθερία».

Σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε 19 νησιά ξεκινάει από σήμερα η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τα 19 νησιά είναι:

Ρόδος
Κέρκυρα
Λέσβος
Χίος
Ζάκυνθος
Σαλαμίνα
Κεφαλονιά
Κως
Σάμος
Λευκάδα
Σύρος
Νάξος
Σαντορίνη
Λήμνος
Κάλυμνος
Θάσος
Μύκονος
Πάρος
Αίγινα

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εμβολιασμών στα νησιά, δημιουργούνται δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας.

Στη Ρόδο, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου, και στην Κέρκυρα, που θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη συμμετοχή

Στη χθεσινή ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των κατοίκων των νησιών στον εμβολιασμό, φέρνοντα πολλά παραδείγματα. Από τα 5 νησιά με τη μικρότερη συμμετοχή στην Επιχείρηση «Ελευθερία» και στην κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού:

 

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Λέσβος
Λήμνος
Σάμος

Ως προς τα νησιά που βρίσκονται στον αντίποδα, με 100% κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού:

Σαλαμίνα
Κως
Πάρος
Ρόδος
Μύκονος
Νάξος
Χίος
Αίγινα
Σαντορίνη
Κέρκυρα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στο 80% ανέρχεται η κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού σε:

Λευκάδα
Θάσος
Κάλυμνος
Σύρος

Κοντοζαμάνης: «Κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας χθες σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι «κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της 14ης Μαΐου, είχαν εμβολιαστεί έως τότε 2.718.404 συμπολίτες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 1.510.905 και με τις δύο δόσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανέρχεται σε 39,87%, ενώ ποσοστό 14,38% θεωρείται πλήρως καλυμμένο εμβολιαστικά.

Μέχρι σήμερα, είπε, υπάρχουν 4.025.774 επιβεβαιωμένα ραντεβού και «εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι». Χαρακτήρισε την επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία» ως ένα εθνικό εγχείρημα, το οποίο εξελίσσεται επιτυχώς και κυρίως εξελίσσεται ομαλά.

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα σε 1.517 σε όλη τη χώρα, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1.018 κέντρα «και υπολογίζαμε ότι θα κάνουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα. Σήμερα έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, ειδικά τον μήνα Μάιο, που θα έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα».

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%. Από την ηλικιακή ομάδα των 80 έως 84 ετών, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 69%. Για τις ηλικίες 75-79, το ποσοστό είναι στο 73%. Στην ομάδα 70-74 ετών ανέρχεται σε 59%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ, και αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί το 88% των γιατρών, το 62% των νοσηλευτών και το 63% των λοιπών εργαζομένων σε αυτά.

Από 21 Μαΐου όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 40-44 ετών
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι από 21 Μαΐου οι πολίτες 40-44 ετών θα μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια. «Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34», συμπλήρωσε. Ο κ. Θεμιστοκλέους αποτύπωσε και αριθμητικά την πορεία των εμβολιασμών και τόνισε αναλυτικά:

Έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί

2.817.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,8%
1.615.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 15,4%.

Λειτουργούμε στην επικράτεια 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή συμμετοχή, σχεδόν στα 300 εμβολιαστικά κέντρα
Μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34%, και θα έχουμε ξεπεράσει τους 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%

Πηγή: iefimerida.gr