Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα τηλεφωνικής απάτης
Αστυνομικό

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα τηλεφωνικής απάτης Η απίστευτη ιστορίας μιας 73χρονης που της ζητούσαν 50.000 ευρώ

Στην εξάρθρωση οργανωμένης σπείρας απατεώνων σε Ρόδο και Βουλγαρία προχώρησε η αστυνομία της Ρόδου.

Στην εξάρθρωση οργανωμένης σπείρα απατεώνων σε Ρόδο  και Βουλγαρία προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Έχουν ήδη συλληφθεί μια Βουλγάρα μεσήλικας κι ένας ηλικιωμένος ημεδαπός κάτοικος Αφάντου οι οποίοι φέρονται να ενεργούσαν ως εισπράκτορες του κυκλώματος, που ενεργεί από την Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα η Βουλγάρα που αναζητούσε εργασία με αγγελία στο Facebook φέρεται να ανέλαβε έναντι αμοιβής 500 ευρώ να αναλαμβάνει χρήματα που αποσπούσε με τηλεφωνικές απάτες το κύκλωμα από ανυποψίαστους πολίτες σε προκαθορισμένα ραντεβού

Οι αστυνομικοί έφτασαν στην σύλληψη της μετά την κατάθεση 73χρονης γυναίκας θύματος του κυκλώματος που  περιέγραψε λεπτομερώς  ποιους είδε σε σημείο που της ζητήθηκε να αφήσει χρήματα για να αφεθεί δήθεν ελεύθερος ο σύζυγος της που είχε δήθεν εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου έχουν κληθεί σε κατάθεση δεκάδες πολίτες που αποπειράθηκε ή και εξαπάτησε το κύκλωμα.

Το ιστορικό της απάτης εις βάρος της 73χρονης έχει ως εξής:

 

Η 73χρονη ημεδαπή δέχτηκε τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της από άγνωστο πρόσωπο, που της συστήθηκε ως ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου και της ζήτησε 50.000 ευρώ προκειμένου να “διευθετήσει” την σύλληψη του συζύγου της, που είχε προκαλέσει δήθεν θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα.

Η ανυποψίαστη γυναίκα άφησε σε ένα παρτέρι κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ που τα ανέλαβε ο απατεώνας.

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου έχει ενημερωθεί για περισσότερες από 50 περιπτώσεις ατόμων, που η ίδια σπείρα επεδίωξε να εξαπατήσει.

Η 73χρονη κατέθεσε ότι ο σύζυγός της, που υπηρετούσε σε σώμα ασφαλείας έχει πρόβλημα ακοής.

Την 13η Μαΐου 2021 και περί ώρα 13:05 δέχθηκε κλήση στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας της από έναν άνδρα που της συστήθηκε ως ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ρώτησε να μάθει το μικρό της όνομα και τη διεύθυνση κατοικίας της.

Της ανέφερε ότι ο σύζυγός της, παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και παρέσυρε ένα κοριτσάκι αλβανικής καταγωγής με αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει, λέγοντάς της ότι κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα και ότι έξω από αυτό βρίσκονται οι γονείς του κοριτσιού.

Η 73χρονη τον παρακάλεσε να της επιτρέψει να του μιλήσει και τότε άκουσε στην γραμμή τη φωνή ενός άνδρα που έκλαιγε και της ζητούσε να κάνει ό,τι της ζητήσουν.

Ταράχθηκε και πείστηκε ότι επρόκειτο για τον σύζυγό της.

Ο απατεώνας της ζήτησε να καταβάλει 50.000 ευρώ για συμβιβασμό και να πουν ότι το ατύχημα έγινε από άγνωστο δράστη και για να μη μαθευτεί το γεγονός αλλά και για να μην πάει ο σύζυγός της στην φυλακή.

Της ζητήθηκε να πάρει ό,τι χρυσαφικά και χρήματα έχει στο σπίτι και να αναλάβει μετρητά και από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Η γυναίκα μετέβη στην τράπεζα της για ανάληψη και η ταμίας την παρέπεμψε στο κεντρικό κατάστημα, όπου είχε εκδοθεί το βιβλιάριό της.

Μετέβη εκεί, μιλώντας στο μεσοδιάστημα στο κινητό της τηλέφωνο με τον απατεώνα που της έδινε οδηγίες και επεδίωξε να αναλάβει τα χρήματα πλην όμως δεν εξυπηρετήθηκε από τον ταμία του κεντρικού καταστήματος λόγω του περασμένου της ώρας.

Ζήτησε να αναλάβει τα χρήματα από το ΑΤΜ αλλά αυτό ήταν αδύνατο διότι γινόταν ανεφοδιασμός.

Εφυγε από την τράπεζα και της ζητήθηκε να βάλει τα χρυσαφικά σε μια τσάντα και να τα αφήσει σε συγκεκριμένο σημείο.

Εβαλε 3 χρυσούς σταυρούς, μια μασίφ χρυσή αλυσίδα, 3 χρυσά βραχιολάκια, δύο χρυσά δαχτυλίδια, ένα σετ χρυσή αλυσίδα με βραχιολάκι, την χρυσή αλυσίδα από το λαιμό της και δύο χρυσά δαχτυλίδια σε μια τσάντα.

Περπατώντας, ο απατεώνας της έδινε συνέχεια οδηγίες και έβαλε το τσαντάκι σε ένα παρτέρι.
Μετέβη στην οικία της και εκεί βρήκε τον σύζυγό της…

 

Η εξάρθρωση του βραχίονα στη Ρόδο επετεύχθη στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν -αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα- να εντοπίσουν τους συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι, οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες,
•    Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
•    350 ευρώ και
•    2 κινητά τηλέφωνα.
Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κρατούνται και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Ο τερματισμός της δράσης του κυκλώματος είναι απότοκος της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την εξιχνίαση κάθε περίπτωσης εξαπάτησης πολίτων ιδίως όταν αυτές αφορούν πρόσωπα τρίτης ηλικίας.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με ανακοίνωση της συμβουλεύει τους πολίτες:

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

• Έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

• Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

• Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

• Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο