Ζαννετίδης Φιλήμονας ΠΝΑΙ.JPG Α
Περιφέρεια

Φ.Ζαννετίδης : “Η συνεχιζόμενη ανομβρία προβληματίζει την Περιφέρεια”

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της τρέχουσας περιόδου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Υπηρεσία της Περιφέρειας για την εξοικονόμηση ύδατος από τους καλλιεργητές και για την ανάγκη επιδότησης των αγροτών που έχουν πληγεί από την ανομβρία των τελευταίων μηνών.
Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την Πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά το Μέτρο 4 (Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις) και το υπομέτρο 4.1.2 (Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος), το οποίο έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια.
Καλούνται, λοιπόν, οι δυνητικά δικαιούχοι, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 4.1.2.
«Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Η δράση αυτή αναφέρεται στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ύδατος από την γεωργία και στην βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Παράλληλα στόχος της δράσης είναι η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία με την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα.
Όσον αφορά την ανομβρία που έχει πλήξει το Νότιο Αιγαίο τους δύο τελευταίους μήνες ο κ. Ζαννετίδης είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο για να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των πληττομένων παραγωγών, κάτι το οποίο δεν έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των κινδύνων για τους οποίους οφείλει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους πληττόμενους. Κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανομβρία δεν πλήττει μόνο τους γεωργούς, αλλά και τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, γεγονός που ανεβάζει σε υψηλά στάνταρ την ζημιά όλων.
Η Υπηρεσία της Περιφέρειας συγκεντρώνει στοιχεία για να τα αποστείλει στο Υπουργείο ζητώντας να γίνει τροποποίηση του καταλόγου του ΕΛΓΑ και να συμπεριληφθεί η ανομβρία στους ασφαλιζόμενους κινδύνους. Στις συζητήσεις με το Υπουργείο γίνεται θέμα και για αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν τα ελάφια και ακόμα για τρόπο χρηματοδότησης τους για περίφραξη των καλλιεργουμένων εκτάσεων.
Ακολούθως ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη παρέμβαση της Περιφέρειας για την τροποποίηση του αλιευτικού νόμου για το συμιακό γαριδάκι, η οποία ψηφίσθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και οι 45 περίπου ενδιαφερόμενοι αλιείς περιμένουν την δημοσίευση της στο ΦΕΚ για να πάρουν την άδεια και να ξεχυθούν στη θάλασσα για να αλιεύσουν το περίφημο συμιακό γαριδάκι.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της καταγραφής των αιωνόβιων ελαιοδέντρων του Αιγαίου και επεσήμανε πως η προθεσμία για ένταξη των ενδιαφερομένων στη λίστα της απογραφικής διαδικασίας θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαΐου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσκεψη και προσπάθεια για την εντόπιση της ηλικίας των ελαιοδέντρων αυτών.
Αναφορά, επίσης έκανε ο Φιλήμονας Ζαννετίδης και στην σύμβαση που υπέγραψε προχθές ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος για τα βοσκοτόπια, ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ενδιαφερόμενους στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η σύμβαση περιλαμβάνει 4.239.156 στρέμματα και τα χρήματα που θα διατεθούν ανέρχονται σε 2.365.448 ευρώ.
Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον θέμα ανακοίνωσε ο κ. Ζαννετίδης. Μίλησε για την σύμβαση που υπογράφθηκε από τον περιφερειάρχη για καταχώρηση στο Μητρώο προστατευόμενων προϊόντων.
Ήδη έχουν πιστοποιηθεί 13 προϊόντα για υποβολή φακέλου πιστοποίησης και άλλα 9 βρίσκονται στο διερευνητικό στάδιο για έγκριση.
Τα 13 εγκεκριμένα προϊόντα είναι:
1) Το μέλι Ρόδου
2) Κουλούρες Καρπάθου
3) Κουλουρία Αρχαγγέλου
4) Σπινιάλο Καλύμνου
5) Κολιός Λέρου
6) Γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας
7) Σκόρδα Καλαβαρδών
8 ) Συμιακό γαριδάκι
9) Λεμόνι Άνδρου
10) Μέλι Κυκλάδων
11) Λιαστή ντομάτα Κυκλάδων
12) Ντομάτα Κω
13) Βελανίδι Κέας
Τα δε υπό ένταξη προϊόντα είναι:
1) Λάδι Κω
2) Σιτάρι Ρόδου
3) Βερίκοκα Αφάντου
4) Κουφέτο Μήλου
5) Φράουλες Παραδεισίου
6) Κατσίκι Νάξου
7) Κατσίκι Αμοργού
8 )Αρνί Νάξου
9) Αρνί Αμοργού.
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις εκθέσεις τροφίμων λέγοντας πως η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές.
Ήδη στην διαδικτυακή έκθεση του Λονδίνου (17-19 Μαΐου) θα συμμετάσχουν 8 εκθέτες από Ρόδο, Κω, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Τήνο.
Παράλληλα γίνονται οι προεργασίες για την συμμετοχή στην έκθεση Foodexpo (14-18 Ιουνίου) στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 εκθέτες από 8 νησιά και προσεχώς θα ανοίξει και η πρόσκληση για την συμμετοχή στην έκθεση Anugka της Γερμανίας(14-16 Οκτωβρίου), στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει φυσική παρουσία.
Το Γραφείο Τύπου