Το νησάκι Καστρί στην Κω
Τουρισμός

Με τις βαλίτσες στο χέρι οι Βρετανοί Από τέλος Ιουνίου διακοπές χωρίς καραντίνα σε Ελλάδα, Γαλλία & Ισπανία

 

Στο τέλος Ιουνίου θα προστεθεί η Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες στην πράσινη λίστα των Βρετανών για τα ταξίδια, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού.

Πανηγυρίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά από την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους από τρίτες χώρες – όπως είναι πλέον η Βρετανία – προς τις χώρες της Ένωσης: «Οι Ευρωπαίοι μας παρακαλούν να πάμε εκεί για διακοπές», είναι ο κοινός τόπος των βρετανικών εφημερίδων – που αναφέρουν ότι ο δρόμος των «ελεύθερων» διακοπών για τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, θα ανοίξει μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς εκτιμάται ότι ως τότε, ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει σημαντικά.

Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν εισηγήθηκε τον τερματισμό των περιορισμών στα «μη απαραίτητα ταξίδια» – δηλαδή στα ταξίδια διακοπών – για χώρες όπως η Βρετανία, που διαθέτει πλέον ισχυρό εμβολιαστικό προφίλ ,αφού «αγγίζει» τους 50.000.000 εμβολιασμούς, αλλά και χαμηλό επίπεδο μολύνσεων από covid: σύμφωνα με την Daily Mail, μόλις 25 άνθρωποι στις 100.000 μολύνονται τώρα πια από τον κορωνοϊό, τη στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε 137 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους , στην Κύπρο 340, στην Ισπανία 117 και στην Γαλλία 229 ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «κάποια ανοίγματα» σε διεθνή ταξίδια θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες- από τις 17 Μαΐου. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται μία ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που φέρεται να επικροτεί τις δηλώσεις του Τζόνσον – προκειμένου να καταδείξει πόση ανάγκη έχει η ευρωπαϊκή τουριστική αγορά τους Βρετανούς τουρίστες, μετά από την περυσινή , σχεδόν καταστροφική σαιζόν.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «The Times» και «The Guardian», οι προορισμοί που ενδέχεται να περιληφθούν στην «πράσινη λίστα» των Βρετανών για ταξίδια από τις 17 Μαΐου περιλαμβάνουν την Πορτογαλία, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ, ενώ κατά την «Telegraph», η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία θα μπορούσαν να προστεθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, το Λονδίνο θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση ως το τέλος της εβδομάδας για τους ξένους προορισμούς τους οποίους θα μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί χωρίς την υποχρέωση 14ήμερης καραντίνας με την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τους Times, η λίστα θα ανανεώνεται κάθε τρείς εβδομάδες – κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες που δεν θα συμπεριληφθούν στην αρχική εκδοχή της, μπορούν να επιδιώξουν την ένταξή τους στις αρχές Ιουνίου.

Βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στους «The Times» ότι οι πολίτες θα πρεπει να κάνουν υπομονή πριν από το «big bang των καλοκαιρινών διακοπών» στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Ο Ιούνιος θα είναι ένας κανονικός μήνας για ταξίδια, πολλοί από τους παραδοσιακούς προορισμούς διακοπών θα είναι στην πράσινη λίστα μέχρι τότε», ανέφερε η ίδια πηγή που δεν κατονομάζεται.

Η πρόταση της Κομισιόν

Χθες, η Κομισιόν πρότεινε να επιτραπεί η είσοδος στην Ε.Ε για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση αλλά και για όλους όσοι έχουν λάβει την τελευταία δόση εγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ ή εμβολίων που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες περιορισμούς, άτομα από επτά μόνο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης, επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ των «27» για διακοπές ή για άλλους μη ουσιώδεις λόγους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Χθες, πάντως, αναφερόμενος στη Βρετανία, αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε :

«Τα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά. Σίγουρα όσοι εμβολιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.»