Χατζημάρκος-ΕΚΡ-Εργατική-Πρωτομαγιά.j
Ρόδος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.

«Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά»
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή των σωματείων-μελών της δύναμης του Ε.Κ.Ρ πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς, σήμερα Τρίτη 04 Μαΐου 2021 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ, Εγγλέζος Παναγιώτης, ο οποίος ανέλυσε το νόημα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής μας και τις διεκδικήσεις.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδ/σου, κ. Ανδρουλάκης Μανώλης εκπροσωπώντας τα σώματα ασφαλείας της περιοχής μας. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κ. Μουτσάκης Κώστας, καθώς επίσης και ο γραμματέας του ΚΙ.ΝΑΛ. Νότιας Δωδ/σου, κ. Τρίπης Νικόλαος.
Γ.Χατζημάρκος “Η Πρωτομαγιά του 2021 έρχεται σε μια περίοδο ιστορικών προκλήσεων αλλά και κινδύνων. Η συνταγή της εξόδου περιλαμβάνει τα ίδια συστατικά που ανακαλύψαμε και πετυχημένα αναμείξαμε στο δύσκολο και απαιτητικό 2020. Συνεννόηση, συνεργασία, εμπιστοσύνη, σεβασμό, υπευθυνότητα”
Χατζημάρκος Εργατικό Κέντρο Πρωτομαγιά Α
Στη συγκέντρωση επίσης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ευστρατίου, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Κιαχαγιά, ο κ. Καρατζιάς Δημήτρης εκπροσωπώντας την παράταξης της μειοψηφίας του Δήμου Ρόδου, ο κ. Γλεντής Κωνσταντίνος, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Φαρμακοποιών Δωδεκανήσου και άλλοι πολλοί.
Οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται!!
Κανείς εργαζόμενος μόνος του!!
Κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα!!
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
4 ΜΑΗ !!!!!!!!
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ:
 8 ώρες ΕΡΓΑΣΙΑ
 8 ώρες ΑΝΑΠΑΥΣΗ
 8 ώρες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!
Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα μνήμης και τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.
Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, ειδικά αυτή την περίοδο που επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θέτουν σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις των αιματοβαμμένων αγώνων της εργατικής τάξης, 135 χρόνια μετά η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο! Γιατί είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε!!!
Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις. Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία. Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Αυτή η κρίση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο έννοιες όπως την αλληλεγγύη, τη θεμελιώδη δηλαδή αρχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Αυτή η κρίση απέδειξε στη νέα γενιά την αξία του συνδικαλισμού και επαναπροσδιορίζει σταθερά το ρόλο μας στην κοινωνία ως τη νούμερο ένα δύναμη για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.
Χωρίς τα Εργατικά Κέντρα , τα Σωματεία , την ΓΣΕΕ ,η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους, τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και για όλους όσοι βρίσκονται σε περιορισμό λόγω των μέτρων για την πανδημία .
Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τις ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας και όχι μόνο ,αγωνιστήκαμε και εξακολουθούμε και αγωνιζόμαστε για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Η κυβέρνηση δεν έριξε δισεκατομμύρια στα μέτρα στήριξης από κάποια έμφυτη καλοσύνη, αλλά επειδή από την πρώτη κιόλας στιγμή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και την ΓΣΕΕ κάναμε σημαία μας το ότι” κανείς εργαζόμενος μονός του” και” κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα» , δώσαμε και δίνουμε αγώνες σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου, με την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, ώστε η δέσμευση που δώσαμε στους συναδέλφους μας να γίνει πράξη και σε μεγάλο βαθμό πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε, όσο και αν αυτό κάποιους τους στενοχωρεί, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους < πτώματα > για να πατάν πάνω τους και να έχουν λόγο ύπαρξης .
Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:
 Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
 Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
 Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζόμενων μέσω ψευδο-αυταπασχόλησης.
 Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
 Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.
 Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
 Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
 Ένταξη των εργαζομένων στα αεροδρόμια , των εργαζομένων στα ταξί , των εργαζομένων στο τουριστικά καταστήματα, μίνι μάρκετ rent car , στο καθεστώς των εποχικά απασχολούμενων χωρίς προϋποθέσεις και φραγμούς. .
ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ:
 Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
 Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
 Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:
 Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
 Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
 Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
 Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
 Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
 Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 Κήρυξη υποχρεωτικότητας των τοπικών συλλογικών συμβάσεων που υπέγραψαν τα σωματεία μελή μας , ξενοδοχοϋπάλληλων , οδηγοί ταξί , οδηγοί τουριστικών λεωφορείων , ξεναγοί .
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ:
 Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:
 Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .
 Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
 Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.
 Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ,
ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !!!!
ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!!!!
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!!!!!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ