Μαρίνα Ρόδου Θαλάσσιος Τουρισμός
Τουρισμός

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου : “Να ανοίξει ο θαλάσσιος τουρισμός με πρωτόκολλα και προϋποθέσεις”

Επιστολή στους βουλευτές του νομού απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, με την οποία ζητά τη μεσολάβησή τους προς τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού, με πρωτόκολλα και προϋποθέσεις, ώστε ο συγκεκριμένος τουριστικός κλάδος να μπορέσει να αναπτύξει την δυναμική του διαφυλάσσοντας παράλληλα την εικόνα των νησιών μας ως ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η Ένωση επισημαίνει το θετικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί διεθνώς όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα των νησιών της Δωδεκανήσου, γεγονός που ευνοεί την επανέναρξη του θαλάσσιου τουρισμού το συντομότερο, προς όφελος του κλάδου αλλά και της τοπικής οικονομίας.

 

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Λίγες μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου,  απευθυνόμαστε και πάλι σε σας, για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του θαλάσσιου τουρισμού, προκειμένου να μεσολαβήσετε για την ικανοποίησή τους, ούτως ώστε, ο θαλάσσιος τουρισμός να μπορέσει να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που του αναλογεί, ως βασικός βραχίονας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στην εθνική οικονομία.

Καθώς διανύουμε το δεύτερο έτος στο οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία covid-19, ο στόχος είναι κοινός. Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα ώστε ο κλάδος μας ειδικά αλλά και το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας να βελτιώσουν την απόδοσή τους, προτάσσοντας πάντα τη δημόσια υγεία με αίσθημα ευθύνης, διαφυλάσσοντας παράλληλα την εικόνα των νησιών μας ως ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Για να μπορέσει ο θαλάσσιος τουρισμός να αναπτύξει τη δυναμική του, αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για τα νησιά της Δωδεκανήσου, σε συνάρτηση με την διαχείριση της πανδημίας, θεωρούμε απαραίτητο:

Να επιτραπεί ο κατάπλους στα υγειονομικός οργανωμένα νησιά της Δωδεκανήσου από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό  ανεξάρτητα της χώρας προέλευσης του ιδιωτικού ή επαγγελματικού σκάφους αναψυχής σε χώρο που θα έχει διαμορφωθεί ή υποδειχθεί από τον Φορέα   Εκμετάλλευσης και θα τηρεί τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

(1)  Εν ισχύ οδηγία της Συνθήκης Schengen ως προς τις εθνικότητες που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα .

(2)  Οι επιβαίνοντες να έχουν είτε αρνητικό PCR Test 72 Ωρών ή να έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένο εμβόλιο βάση της τελευταίας οδηγίας και του ΕΜΑ 

(3)  Κατά την άφιξη του σκάφους να πραγματοποιείται  δειγματοληπτικός υγειονομικός έλεγχος πριν ξεκινήσει η διαδικασία ελευθεροκοινωνίας του σκάφους. σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις που ισχύουν και στα αεροδρόμια της χώρας.

(4)  Όλα τα έξοδα και οι δαπάνες να καλύπτονται από τον ιδιοκτήτη του σκάφους και δεν θα υπάρξει δαπάνη για κανέναν Δημόσιο Φορέα.

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι η πιο ασφαλής μορφή τουρισμού και ως τέτοια θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προς όφελος της οικονομίας των νησιών μας αλλά και του κλάδου μας που έχει υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναμένοντας την ευνοϊκή μεσολάβησή σας, ευελπιστούμε ότι τα ως άνω ζητήματα που σας παραθέτουμε θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν σας.  Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση»

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ                                                                   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΜΗΣ